Industriile bazate pe resurse forestiere vor inregistra in urmatorii trei ani o crestere anuala a volumului de activitate de 7%, in special datorita perspectivelor foarte bune de export pe care le are industria mobilei, au anuniat, ieri, reprezentant
Industriile bazate pe resurse forestiere vor inregistra in urmatorii trei ani o crestere anuala a volumului de activitate de 7%, in special datorita perspectivelor foarte bune de export pe care le are industria mobilei, au anuniat, ieri, reprezentantii Comisiei Nationale de Prognoza. La ora actuala, Romania are o productie de mobila orientata cu preponderenta spre export si poate oferi marilor producatori de mobila, Germania, Italia, Franta, oportunitati de cooperare pentru a-si ameliora competitivitatea, conform CNP. Mobila produsa in UE costa in medie 4,9 euro/kg, in timp ce mobila importata din afara UE costa 2,42/kg, in special datorita costurilor ridicate cu forta de munca.
Romania era in urma cu un an al treilea funizor din afara UE, in ceea ce priveste productia de mobilier. "Integrarea poate deschide noi perspective pentru industria de mobilier din tara noastra tinand cont ca UE inca detine suprematia in lume la productia de mobilier, dar pierde rapid din competitivitate in fata unei serioase ofensive a tarilor asiatice", se arata in analiza Prognozei. Aproximativ 75% din productia de mobilier si 70% din productia industriei de prelucrare a lemnului din Romania au fost, in ultimul an, destinate exporturilor. Mai mult, ponderea exportului de mobila in exportul total de produse din lemn s-a majorat de la 51,5% in 2003 si 2004, la 54% in 2005 si 2006.
Potrivit CNP, datorita acestei orientari cele doua ramuri contribuie pozitiv la soldul comertului exterior. Excedentul comercial aferent comertului exterior cu produse din lemn a fost de 1,1 miliarde de euro in 2005 si de aproape un miliard de euro pe primele zece luni ale anului trecut.Pe de alta parte, excedentul comercial este anulat de deficitul industriei de celuloza, hartie si carton, care inregistra, in primele zece luni ale anului trecut, un deficit de 510,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta 53% din surplusul comercial rezultat din exportul de produse din lemn.
"Orientarea cu preponderenta catre export a reprezentat insa un impediment pentru restructurarea rapida a ofertei in raport cu cresterea puternic a cererii interne din ultimii doi ani. Drept consecinta, in 2005 importul de produse din lemn practic s-a dublat fata de nivelul inregistrat in anul 2004 (671 milioane de euro, fata de 373 milioane de euro)", arata autorii studiului.Consumul de mobila in Romania este la mare diferenta de unele tari europene, unde acest indicator se ridica la aproximativ 250 euro/locuitor. Totusi, in structura cheltuielilor totale de consum ale gospodariilor, cheltuielile pentru mobilier, dotarea si intretinerea locuintei au crescut de la 2,9% in 2001 la 3,8% in 2004. (NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.