Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu nu a putut evita marti seara intr-o emisiune televizata o intrebare privind eventuala sustinere a guvernului minoritar PNL de catre principalul partid de opozitie. Liderul senatorilor social-democr

Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu nu a putut evita marti seara intr-o emisiune televizata o intrebare privind eventuala sustinere a guvernului minoritar PNL de catre principalul partid de opozitie. Liderul senatorilor social-democrati a raspuns cu "da" aceste intrebari, precizand ca un astfel de demers nu implica o alianta intre PSD si PNL si astfel, social-democratii raman fifeli promisiunii de a nu se alia cu nici o formatiune politica. Mai mult, Iliescu a afirmat ca in politica se practica sustinerea unor guverne minoritar. Imediat atat liderul PSD, Mircea Geoana, dar si purtatorul de cuvant , Cristian Diaconescu, au respins aceasta categoric aceasta varianta. "PSD nu sprijina si nu va sprijini un guvern al Aliantei D.A.", a precizat Geoana, care a adaugat ca in cazul in care vor aparea elemente de noutate pe scena politica si "vom fi pusi in situatia de a fi solicitati pentru sprijinirea unui guvern de alta compozitie politica decat cea a Aliantei, vom avea o discutie la momentul potrivit". In cursul dupa-amiezii de ieri, Ion Iliescu a revenit asupra declaratiilor initiale sustinand ca "nimeni nu este interesat de o criza". Printre precizarile aduse de Ion Iliescu se numara aceea ca o eventuala sustinere a PSD este una "conditionata" si doar pe anumite proiecte mari de lege care se refera la problemele sociale sau chestiunile integrarii in Uniunea Europeana. Scena politica s-a inflamat, de altfel, ieri artificial, in conditiile in care iesirea de la guvernare a PD este doar un scenariu fantezist.

Partidul Social Democrat nu sprijina si nu va sprijini un guvern al Aliantei Dreptate si Adevar, a declarat ieri pentru Rompres presedintele PSD, Mircea Geoana. "Daca vor aparea elemente de noutate pe scena politica si vom fi pusi in situatia de a fi solicitati pentru sprijinirea unui guvern de alta compozitie politica decat cea a aliantei, vom avea o discutie la momentul potrivit", a precizat Mircea Geoana. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a subliniat, la randul sau, ca social-democratii nu sustin un guvern minoritar al Partidului National Liberal.
"In mod clar, PSD nu va sustine nici un guvern al Aliantei. Nu se pune problema in acest moment sa discutam o eventuala sustinere a unui guvern minoritar, nu ne aflam in aceasta etapa politica", a declarat Diaconescu.
De altfel, a recunoscut el, nu a existat nicio solicitare expresa in acest sens. "Ar fi deci lipsit de sens ca PSD sa-si exprime anticipat o optiune, dar, evident ca atunci cand se pune problema mai ales de integrare europeana si de masurile care trebuie luate in Romania, trebuie sa tratam transpartinic aceste probleme", a mentionat purtatorul de cuvant al PSD.Vicepresedintele PSD Vasile Dincu a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca, dupa stiinta sa, partidul nu a discutat posibilitatea sustinerii unui guvern minoritar PNL si ca ceea ce Iliescu a declarat marti seara este doar o "proiectie pragmatica" a modului in care se vor derula evenimentele politice
"Nu am discutat o asemenea perspectiva in partid", a spus Vasile Dincu despre ideea lansata marti seara de Ion Iliescu, potrivit caruia PSD ar putea sustine un guvern minoritar PNL cu conditia ca partidele parlamentare sa fie consultate.
Dancu a mai adaugat ca PSD nu are nici o "optiune prioritara" pentru vreunul dintre partidele aflate la guvernare. "Nu avem pasiuni nici pentru PNL, nici pentru PD, avem egala distanta fata de partidele puterii", a explicat vicepresedintele pesedist.
In context, fostul presedinte Ion Iliescu a revenit asupra declaratiilor de marti, potrivit carora PSD ar sprijini un guvern PNL monocolor, afirmand ca "nimeni nu este interesat de o criza", potrivit unei declaratii acordate Agentiei NewsIn.
Solicitat sa comenteze marti seara, intr-o emisiune a Realitatii TV, daca PSD este dispus sa sustina un guvern monocolor PNL, Ion Iliescu a spus "da". El a revenit insa miercuri cu precizari, declarand ca, de fapt, PSD este dispus sa sustina "conditionat" guvernul minoritar PNL -PD - UDMR, in Parlament, pe anumite proiecte mari de legi - referitoare la chestiunile integrarii in Uniunea Europeana, la probleme sociale. Dupa parerea fostului sef al statului, PSD ar putea conditiona sustinerea in Parlament de "stabilirea unei platforme comune si a unui consens" intre membrii coalitiei de guvernamant. Ion Iliescu a precizat ca PSD ar putea sustine in Parlament, pe baza unor negocieri de la lege, la lege eventual, pachete de legi si legi referitoare la integrare si la agenda sociala.
Dupa parerea sa, un guvern monocolor este greu de format. "Monocolor este greu de spus. Ar trebui sa il formeze un singur partid. Care este acela? Partidul cu cel mai mare grup parlamentar este PSD", a spus el.
Fostul presedinte a precizat ca declaratiile sale vizeaza chestiuni de principiu, posibilitati politice in situatia in care, dupa retragerea PC de la guvernare, nu exista o majoritate stabila in Parlament. El a declarat ca PSD nu a purtat negocieri cu nici unul din partidele coalitiei, fie PNL, fie PD. "PSD nu este interesat in asemenea combinatii", a declarat el. "PSD ramane partid de opozitie. Cei care isi asuma raspunderea unui guvern minoritar sunt altii", a spus el. Fostul sef al statului a spus ca PSD "este dispus pentru o discutie constructiva" cu actuala coalitie. "Este o sugestie, o sugestie catre primul ministru", a spus senatorul Ion Iliescu. El considera de altfel "este de datoria" actualei coalitii, grevate de sciziunea PNL, dupa ce a pierdut majoritatea parlamentara, sa gaseasca o formula stabila politic. "Este treaba lor. Ei sa judece. Cand faci politica trebuie sa stii sa fii flexibil", a spus Ion Iliescu.

Reactii pe scena politica


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.