privatizarilor strategice, ocupa in continuare un post in Consiliul de Administratie al Petrom. Ministerul Economiei, cel care l-a desemnat in aceasta functie, in calitate de actionar al companiei, sustine insa contrariul.
"Dorinel Mucea a fost
privatizarilor strategice, ocupa in continuare un post in Consiliul de Administratie al Petrom. Ministerul Economiei, cel care l-a desemnat in aceasta functie, in calitate de actionar al companiei, sustine insa contrariul.
"Dorinel Mucea a fost reprezentant al MEC in CA al Petrom si in Adunarea Generala a Actionarilor la Electrica SA. Ca urmare a punerii sale sub acuzare si a arestarii preventive in dosarul privind grave nereguli in unele procese de privatizare din domeniul energetic, a fost eliberat din calitatea de membru in CA si AGA, prin ordin al ministrului. In locul sau, MEC nu a nominalizat alte persoane", se arata in raspunsul trimis de MEC la solicitarea ziarului Adevarul.
Revocarea unui membru al CA, doar in AGA
Potrivit prevederilor legale, revocarea unui administrator se realizeaza doar in cadrul adunarii generale a actionarilor, fiind supusa aprobarii acestora. "Ordinul unui ministru nu are niciun efect. Numai AGA poate sa dispuna asupra revocarii unui mandat", a declarat, pentru Adevarul, Gheorghe Piperea, avocat in cadrul casei de avocatura Piperea&Asociatii.
Potrivit reprezentantilor Petrom, statutul lui Mucea nu este foarte clar. "Domnul Mucea nu mai face parte de facto din CA al Petrom, insa decizia asupra inlocuirii poate fi luata numai printr-o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor. In acest context, statul roman si-a aratat deja intentia asupra inlocuirii dlui Mucea din functia de membru al CA Petrom", a declarat, pentru Adevarul, Dan Pazara, director de comunicare al companiei. Ultima AGA a Petrom a avut loc pe 25 aprilie, iar urmatoarea intrunire a actionarilor este programata pentru 17 aprilie. Daca pe ordinea de zi se va afla si revocarea din functia de administrator a lui Mucea, deocamdata nu stim. Pana atunci, Consiliul de Administratie se intruneste cel putin o data pe luna. Ce se discuta si, mai ales, ce se hotaraste in aceste sedinte nu se stie insa...
Statul, care detine circa 40% din capitalul social al Petrom, are trei membri in Consiliul de Administratie al Petrom, din care doi au fost numiti din partea Ministerului Economiei. Cum Mucea se afla in arest, MEC a ramas astfel in CA al Petrom cu un singur reprezentant, Gheorghe Ionescu. In total, Consiliul de Administratie al companiei este format din noua membri, dintre care cinci reprezinta actionarul majoritar, grupul austriac OMV.
CA poate numi un administrator provizoriu
O solutie pentru inlocuirea lui Dorinel Mucea putea fi numirea de catre Consiliul de Administratie a unui administrator interimar. "Arestarea nu duce la incetarea calitatii de drept, ci doar la imposibilitatea exercitarii functiei. In aceasta situatie, se poate numi de catre Consiliul de Administratie un administrator provizoriu, care sa exercite aceasta functie in locul celui arestat, dar la prima AGA trebuie numit un nou administrator", a precizat avocatul Gheorghe Piperea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.