imprastie pe peronul Garii Obor. Am pus si noi intrebarea despre amenzile pe care guvernul le-a marit pentru calatorii necivilizati din trenuri. Multa plictiseala. E liniste. Putini calatori asteapta personalul de Fetesti, la orele amiezii. "Daca nu
imprastie pe peronul Garii Obor. Am pus si noi intrebarea despre amenzile pe care guvernul le-a marit pentru calatorii necivilizati din trenuri. Multa plictiseala. E liniste. Putini calatori asteapta personalul de Fetesti, la orele amiezii. "Daca nu mai e industrie, din ce sa faca statul bani la buget? Din amenzi", este lansata repede o teorie din public, in timp ce privitorii dau din cap aprobator.
Oamenii vor sa stie mai intai cate amenzi pot sa incaseze daca se urca in tren si li se nazare sa faca cine stie ce nenorociri. Le citim lista. E cam lunga. Parca suntem la ora de lectura de la scoala. Trec cinci minute. Uneori repet un anumit paragraf, daca auditoriul nu intelege. Gata cu cititul. Vrem sa auzim pareri. Iesise de la cineva un oftat, in timpul lecturii, cand ajunsesem la capitolul pasarilor si animalelor care n-au voie sa mearga cu trenul. "Si daca le iei bilet?", se intereseaza un hatru.
Amenzile si fumaritul
Apoi iese la rampa un domn care are chef sa vorbeasca mai mult pe tema in cauza. Si asa, mai sunt cel putin 30 de minute pana cand va intra trenul in gara. "Domnule, sa va spun eu cum sta treaba. Statul nu mai are bani. Si de unde sa mai ia el bani la buget, daca industria a cazut? Ia din amenzi, ia bani de la oameni. De-asta au crescut amenzile", se exprima pedagogic Ion Deacu, fost muncitor din industria cimentului, actual pensionar, care ne-a zis ca merge pana la Fetesti. Iar se face liniste. "Cum era inainte cu fumaritul? Asa o sa fie si acum", isi face curaj sa vorbeasca cu presa si alt domn din apropiere. In timpul asta, trece pe langa noi maturatorul garii, care aduna de zor hartii si mucuri de tigara de pe jos cu matura si farasul. "Multa mizerie, oameni necivilizati", ne arunca baiatul o vorba din mers. Apoi vrea sa ne spuna povestea vietii lui, ca de mic copil numai in gara asta a maturat si a strans tone de gunoi.
Trenul groazei
Discutia se incinge. Treziti parca din plictiseala amestecata cu razele neobisnuit de calde care ii bat in cap, calatorii se amuza ori se incrunta. Dupa cum vine vorba. "E frig in vagoane". "Daca te prinde noaptea in tren, orbesti de atata intuneric". "Te mai si fura, ca trebuie sa te asezi cu fundul pe bagaje, ca sa fii sigur ca nu-ti dispare ceva". "Lasa, ca nu fura guvernul becurile din vagoane".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.