Legea uceniciei, la elaborarea careia s-au framantat luni in sir autoritatile statului, patronatele si sindicatele, a produs intr-un an de zile un singur efect: doua tinere ucenice, scolite sase luni intr-un mic magazin din Iasi, in meseria de lucrat
Legea uceniciei, la elaborarea careia s-au framantat luni in sir autoritatile statului, patronatele si sindicatele, a produs intr-un an de zile un singur efect: doua tinere ucenice, scolite sase luni intr-un mic magazin din Iasi, in meseria de lucrator comercial.
Maria Vartolomei, singurul intreprinzator din Romania care a apelat anul trecut la "beneficiile" acestei legi, spune ca tocmai ce le-a angajat pe cele doua fete cu contract de munca. Insa firma nu a beneficiat de nici un leu ajutor de la stat, desi legea promitea jumatate din salariul ucenicilor si contravaloarea serviciilor lunare de instruire, dar nu mai mult de 20% din salariul de baza minim brut pe tara. Experienta a fost benefica, iar autorizarea nu a fost dificila, spune intreprinzatoarea din Iasi. "Am ramas insa cu un gust amar in privinta faptului ca statul nu se tine de cuvant. Dar ce pot sa fac", completeaza Maria Vartolomei. Banii catre angajatorii care vor sa formeze ucenici ar trebui dati prin bugetul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca. Anul trecut nu au fost fonduri, pentru ca, desi legea a aparut la sfarsitul lui 2005, iar normele metodologice in martie 2006, meseriile si numarul de ucenici se aproba prin ordin ministerial pentru urmatorul an. Abia la anul vor fi bani", explica Neculai Vartolomei, de la Directia de Munca Iasi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.