Cladirile si terenurile care au apartinut fostelor mine inchise in ultimii ani sunt scoase la vanzare. Potentialii cumparatori, persoane fizice sau juridice, pot achizitiona un asftel de teren la preturi cuprinse intre 2 si 15 euro pe metru patrat.
Cladirile si terenurile care au apartinut fostelor mine inchise in ultimii ani sunt scoase la vanzare. Potentialii cumparatori, persoane fizice sau juridice, pot achizitiona un asftel de teren la preturi cuprinse intre 2 si 15 euro pe metru patrat. Consiliile locale, care au preluat terenurile si cladirile de la fostele mine, sunt dispuse sa mai lase din pret, daca investitorii asigura si locuri de munca pentru localnici.


Cu toate ca detinerea acestor terenuri si cladiri ar fi trebuit sa aduca bani la bugetul local, lucrurile nu stau tocmai asa. Primarii localitatilor sustin ca terenurile nu sunt intabulate, iar pentru a le vinde, inchiria sau concesiona sunt necesare sume exorbitante, pe care bugetele locale nu si le pot permite. Mai mult, desi au fost disponibilizate anumite suprafete de teren, se pare ca, in realitate, o parte din ele se afla in litigii sau sunt revendicate de fostii proprietari, si, prin urmare nu pot fi vandute. Practic, autoritatile locale nu stiu cat si ce vand, motiv pentru care nici investitorii nu prea se inghesuie.

Terenurile care au apartinut fostelor mine, inchise in ultimii ani, pot fi vandute, conces ionate sau inchiriate deopotriva persoanelor fizice si juridice. Potrivit unei Hotarari de Guvern din 2005, primariile care au preluat terenurile si constructiile aferente unitatilor dezafectate pot organiza licitatii pentru vanzarea acestora catre investitorii dispusi sa inceapa o afacere in diferite localitati din judetul Hunedoara.

Fost punct termic, transformat in vopsitorie auto
La Vulcan, terenurile sunt scoase la vanzare la un pret cuprins intre 2 si 10 euro, in functie de zona unde sunt situate. Potrivit declaratiilor primarului orasului Vulcan, Gheorghe Ile, majoritatea cladirilor au fost deja cumparate. „O mare parte din cladirile care au apartinut minelor s-au transformat in super-market-uri. In prezent mai sunt la vanzare patru cladiri, cu suprafete cuprinse intre 400 si 4.000 metri patrati. La terenuri, preturile pot cobori si pana la 2 euro/mp, iar in oras acestea ajung pana la 10 euro/mp“, a declarat Ile. Primarul din Vulcan spune ca si persoanele fizice pot cumpara terenuri sau cladiri, indiferent de destinatia acestora dupa cumparare. „Un mic investitor din Vulcan a cumparat un fost punct termic, cu o suprafata de 140 mp, pentru care a platit 150 milioane de lei. Acum, acolo functioneaza o vopsitorie auto“, ne-a mai spus primarul Ile.

La Uricani, suprafata de vånzare, necunoscuta


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.