Romania a decis sa-si caute dreptatea la Curtea de Justitie Europeana intrucat Spania a hotarat sa mentina vizele pentru romanii care pleaca sa munceasca in regat. Masura aplicata incalca Tratatul de Aderare dintre Romania si UE.

 I
Romania a decis sa-si caute dreptatea la Curtea de Justitie Europeana intrucat Spania a hotarat sa mentina vizele pentru romanii care pleaca sa munceasca in regat. Masura aplicata incalca Tratatul de Aderare dintre Romania si UE.

Integrarea Romaniei in UE nu a schimbat cu nimic viziunea europenilor in ceea ce ne priveste. Nici macar tratamentul care ni se aplica la granita nu este diferit. Mai mult, unele state, de la sine putere, au hotarat chiar sa mentina vizele pentru romanii care pleaca sa munceasca peste hotare. Este cazul Spaniei. Si asta in pofida faptului ca masura aplicata incalca Tratatul de aderare dintre Romania si UE.

Autoritatile autohtone s-au aratat siderate la aflarea vestii ca Spania nu are de gand sa elimine vizele pentru romanii care pleaca sa munceasca in regat mai mult de sase luni. Si asta in conditiile in care in Tratatul de Aderare dintre Romania si UE este stipulat, clar, faptul ca cetatenilor Uniunii nu le pot fi impuse vize de intrare, chiar daca este vorba de viza de munca, acestea putand fi solicitate doar membrilor de familie ai cetatenilor UE care nu au cetatenia unui stat membru.

Exceptie de la aceasta regula fac Germania si Austria, acestea avand dreptul sa mentina anumite restrictii pe o perioada limitata de timp. „Curios este ca Spania a ratificat Tratatul de Aderare dintre Romania si UE in aceasta forma fara a solicita vreo completare, deci nu are cum sa impuna Romaniei limitari. De altfel, Spania este singurul stat membru care mentine vize de munca lucratorilor autohtoni“, a declarat pentru „Gardianul“ secretarul de stat, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), Daniela Nicoleta Andreescu. Aceasta ne-a mai precizat ca, pana in prezent, a solicitat precizari, in acest sens, de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerului Administratiei si Internelor din Romania, la Ambasada Romaniei din Spania, precum si la ministerele omoloage spaniole. „Am primit confirmarea de la Ministerul Afacerilor Externe autohton prin care ni s-a confirmat ca Spania a hotarat sa mentina vizele de munca pentru romani. Noi consideram ca aceasta impunere trebuie reanalizata in raport cu Directiva 38/2004.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.