La bolnavul de ciroza, hemoragia digestiva superioara produsa chiar de primul episod al rupturii varicelor de pe esofag e foarte periculoasa. Mortalitatea din aceasta cauza e mare. Tocmai de aceea este foarte util acel control de doua ori pe an sau m
La bolnavul de ciroza, hemoragia digestiva superioara produsa chiar de primul episod al rupturii varicelor de pe esofag e foarte periculoasa. Mortalitatea din aceasta cauza e mare. Tocmai de aceea este foarte util acel control de doua ori pe an sau macar o data pe an prin care se constata endoscopic starea varicelor de pe esofag si riscul de a se rupe. Cu endoscopul, varicele se pot lega cu inele din elastic, intrerupand circulatia sangelui si evitand ruperea varicelor si hemoragia masiva in esofag.
Sef de lucrari doctor Razvan Ionescu, medic primar la Clinica de Medicina Interna a Spitalului Colentina, mentioneaza in continuare ca bolnavul de ciroza cu varice pe esofag trebuie sa evite si unele stari ce creeaza pericol de hemoragie esofagiana. Bolnavul de ciroza cu varice pe esofag trebuie sa se fereasca de tuse. Tusea creste brusc presiunea in torace si in varicele esofagiene, care se pot rupe printr-un acces de tuse. Bolnavul de ciroza cu varice pe esofag trebuie sa evite si constipatia si scremutul la wc, situatii care cresc brutal presiunea in varicele esofagului. Bolnavul de ciroza trebuie sa se fereasca si de anumite alimente solide, gen paine prajita care, insuficient mestecata, zgarie varicele de pe esofag si le poate rupe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.