Prelungirea crizei declansata de inchiderea conductei Drujba, cu mai mult de doua saptamani, ar scumpi semnificativ petrolul pe piata internationala si acest lucru se va resimti si in Romania, a declarat, ieri, pentru NewsIn, presedintele Rompetrol,
Prelungirea crizei declansata de inchiderea conductei Drujba, cu mai mult de doua saptamani, ar scumpi semnificativ petrolul pe piata internationala si acest lucru se va resimti si in Romania, a declarat, ieri, pentru NewsIn, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.
"Daca aceasta problema persista mai mult de doua saptamani, cresterea pretului barilului de petrol la bursele internationale va fi substantiala si se va resimti si in Romania. Aceste repercusiuni nu vor intarzia sa apara, daca problema nu va fi rezolvata, in contextul in care oleoductul Drujba transporta 1,5 milioane de barili pe zi, adica aproape 1,7% din productia mondiala de titei", a explicat Patriciu. In opinia sa, este prea devreme sa se concluzioneze ca alimentarea cu petrol a statelor care importa titei prin conducta Drujba va avea de suferit in urma acestei crize. "Deocamdata nu sunt probleme in alimentarea cu carburanti nici in Polonia, care are stocuri pentru 70 de zile, nici pentru Germania, care poate rezista inca 3 - 4 luni fara petrolul rusesc, dar, cu siguranta, pretul titeiului pe plan mondial va fi afectat".
Livrarile de petrol rusesc catre Polonia si Germania au fost intrerupte luni dimineata, dupa ce Rusia a acuzat Belarusul ca fura o parte din petrolul care ii tranziteaza teritoriul, iar UE a solicitat urgent explicatii celor doua tari al caror conflict nu ii ameninta insa rezervele, pe termen scurt.
Inchiderea conductei petroliere Drujba este indiferenta Romaniei din punctul de vedere al livrarilor, afectand tara noastra doar in masura in care va duce la o crestere semnificativa a pretului titeiului, a declarat Alexandru Sandulescu, directorul general in cadrul MEC.
"Problemele cu oleoductul Drujba nu afecteaza Romania pentru ca noi nu suntem interconectati la aceasta conducta. Noi nu avem nicio conducta transfrontaliera, ci importam doar prin cisterne si vapoare", a spus Sandulescu. Potrivit acestuia, singura in masura sa ne afecteze este cresterea pretului petrolului la bursele internationale, cauzata de inchiderea conductei de petrol Drujba.
Directorul general al Directiei Generale Politica Energetica din cadrul MEC a mai aratat ca statele membre ale UE sunt obligate prin directiva europeana sa aiba stocuri interne de petrol necesare consumului pentru 90 de zile. Intreruperea livrarilor de petrol rus prin Belarus, care afecteaza mai multe state din UE, demonstreaza ca europenii trebuie sa-si reduca dependenta energetica si sa aiba mai multe surse de aprovizionare, a declarat, ieri, un responsabil al Comisiei Europene, relateaza AFP. Mai mult, Comisia Europeana a calificat drept "inacceptabil" faptul ca autoritatile ruse si belaruse nu au informat-o despre inchiderea conductei petroliere Drujba.
Comisia trebuie sa prezinte miercuri mai multe masuri pentru dezvoltarea surselor alternative de energie si sa relanseze indirect dezbaterea asupra domeniului nuclear, pentru reducerea dependentei energetice a UE. "Rusii si belarusii ne ajuta mult pentru aceasta prezentare", a spus, ironic, responsabilul. Contrar livrarilor de gaze ruse, de care europenii sunt dependenti, livrarile de petrol fac obiectul unei poli-tici comune clare a UE, a subliniat sursa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.