Cererea de locuinte ""la bloc"" ramane mare. Pretul apartamentelor din blocurile vechi va creste si in acest an, in lipsa ofertelor pe segmentul locuintelor populare. Insa, creditele fara avans, mitul ca vin strainii si tendinta de scadere a dobanzii

Cererea de locuinte ""la bloc"" ramane mare. Pretul apartamentelor din blocurile vechi va creste si in acest an, in lipsa ofertelor pe segmentul locuintelor populare. Insa, creditele fara avans, mitul ca vin strainii si tendinta de scadere a dobanzii vor accelera cererea.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va frana preturile pe piata imobiliara romaneasca in acest an, conform Raportului de prognoza imobiliara 2007, intocmit de SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara.
BLOCURI VECHI. ""Preturile vor creste, fara a mai socoti aportul inevitabil al majorarilor de fiscalitate, asigurarea obligatorie, taxe notariale, care insumate conduc la mai mult de 5%. Si asta peste orice alta mica inflamare de cote de piata, care oricum va aparea"", a declarat analistul imobiliar Artur Silvestri, coordonatorul studiului. Explicatia este ca pe acest segment al locuintelor populare nu exista nici o alta oferta de case noi, desi cererea este foarte mare.
""Se discuta gresit de blocurile noi ca alternativa la cele vechi. La preturi de peste 1.500 de euro/mp, aceste locuinte se adreseaza nu clasei populare, ci tinerei burghezii aparute dupa 1990"", adauga Silvestri. Pe de alta parte, realitatea din unele tari UE ne arata ca preturile in Bucuresti sunt inca de sapte-opt ori mai mici decat in Franta, Italia, Spania etc.
La noi ,un apartament de lux in Dorobanti se vinde cu nu mai mult de 2.200 euro /mp de constructie, dar in Paris acesta este cel mai scazut pret posibil, intalnit in orase-satelit precum Bagnolet si numai dupa ce locul a devenit notoriu in rau prin rascoalele periferiilor pigmentate cu incendieri de masini si violente de strada"", se arata in raport.
APARTAMENTE NOI. Peste 70% din aceste case sunt cumparate de straini, restul, de speculatori romani. Afacerile pe aceasta piata sunt dictate de ""mitul strainului"". Aceste locuinte sunt destinate investitiei, cu alte cuvinte cumparatorul, fie el strain sau roman, achizitioneaza un apartament nou pentru a-l inchiria angajatilor din multinationale.
""Aceasta piata se va dezvolta datorita unui principiu de o bizarerie uluitoare, care spune ca multinationalele nu prefera proprietatile in materie de birou si locuinte, alocand pentru staff un buget pentru vila unifamiliala si pentru managementul intermediar, de obicei necasatorit - plata unui apartament ultracentral elegant"", se arata in studiu.
La moda sunt schemele de castig ce vor aduce pe straini ca investitori in apartamente de condominium foarte accesibile la comparatia de pret cu marile capitale si placute pentru chiriasul european. Este o singura problema, exista cerere la nesfarsit? Cati straini vor veni in Romania?

Integrare atipica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.