Lipsa la birourile vamale si administratiile financiare a unor tipizate nou-introduse in legislatia fiscala, dar si a sigiliilor fiscale a creat haos in randul exportatorilor romani de produse accizabile. Afectati de aceste nereguli sunt in primul ra
Lipsa la birourile vamale si administratiile financiare a unor tipizate nou-introduse in legislatia fiscala, dar si a sigiliilor fiscale a creat haos in randul exportatorilor romani de produse accizabile. Afectati de aceste nereguli sunt in primul rand producatorii de benzine si motorine, ale caror marfuri nu pot fi livrate atat in tari comunitare, cat si in state precum Turcia, Tunisia, Maroc, Algeria sau Siria. Pierderile acestora se cifreaza, zilnic, la cateva milioane de euro.
In lipsa noilor formulare de Documente Administrative de Insotire (DAI), precum si a ATR-urilor sau a certificatelor EUR-MED, exporturile de produse accizabile catre tarile comunitare sau Turcia, Tunisia, Maroc, Algeria ori Siria sunt blocate.
Administratiile financiare nu au noile tipizate
Prin normele de aplicare a Codului Fiscal, act normativ valabil de la 1 ianuarie 2007, s-a reglementat aparitia unor noi documente cu regim special. Unul dintre acestea este si Documentul Administrativ de Insotire (DAI), formular ce trebuie folosit la miscarea produselor accizabile in regim suspensiv. Daca pe teritoriul Romaniei pot fi folosite si in prezent vechile formulare, pentru spatiul comunitar este obligatoriu insa, potrivit noii legislatii, noul model. Oficiali ai Fiscului din teritoriu sunt insa de alta parere, sustinand ca inexistenta noilor formulare nu creeaza probleme, intrucat se pot folosi, in continuare vechile DAI-uri, inclusiv pentru livrarile intracomunitare (n.r.- exporturi). "In Prahova se utilizeaza vechile DAI-uri. Nu sunt semnale ca ar exista probleme", spune Cornel Moise, sef Birou Autorizatii, in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Prahova, precizand ca s-a demarat deja comandarea tipizatelor, iar Imprimeria Nationala va onora in cel mai scurt timp comanda.
Contactati, reprezentantii Imprimeriei Nationale spun ca au primit deja comenzi pentru realizarea acestor tipizate, respectiv a noilor formulare de DAI-uri, fara a mentiona insa momentul. "Referitor la comenzile primite de la directiile generale ale finantelor publice judetene si de la directia generala de administrare a marilor contribuabili, acestea sunt 1.052 carnete de formulare noi de D.A.I. si 891 carnete de D.A.I. simplificat. Comenzile sunt onorate in 48 de ore de la primirea lor", a declarat, pentru Adevarul, Corina Ozon, purtatorul de cuvant al Imprimeriei Nationale.
Vama va avea abia astazi formulare de ATR si EUR-MED
Nu doar exporturile in tarile intracomunitare sunt afectate de inexistenta anumitor tipizate, ci si livrarile catre Turcia. ATR-ul, spre exemplu, este un certificat de circulatie a marfurilor, valabil exclusiv pe relatia cu Turcia, iar EUR-MED-ul, un certificat de origine, obligatoriu pentru exporturile de produse accizabile realizate catre tarile din cumulul pan-euro mediteranean, precum Tunisia, Maroc, Algeria sau Siria. De obligativitatea acestor formulare se stia inca de la sfarsitul anului trecut, insa....


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.