Produsele din carne vor putea fi comercializate numai daca vor respecta anumite standarde cerute de catre UE privind calitatea si igiena, potrivit unui ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale (MAPDR) si al pres
Produsele din carne vor putea fi comercializate numai daca vor respecta anumite standarde cerute de catre UE privind calitatea si igiena, potrivit unui ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale (MAPDR) si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Producatorii de produse din carne vor fi obligati sa aplice noile reglementari incepand cu 8 aprilie, la 90 de zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial.

Una dintre cerinte este ca suprafata exterioara a produselor din carne obtinute prin tratament termic, precum toba, caltabosii, salamurile si carnatii, sa fie curata si nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine, de culoare specifica sortimentului.

De asemenea, daca sunt taiate, produsele trebuie sa arate ca o pasta omogena, compacta, fara corpuri straine, bucati de os sau aglomerari de grasime si condimente, iar feliile isi vor pastra integritatea la taiere, in cazul sortimentelor prelucrate termic realizate din carne tocata.

Pentru afumaturi sunt stabilite o serie de norme sepa rate, care prevad, printre altele, ca aspectul sectiunii sa fie caracteristic „piesei anatomice respective“.

Standarde de gust si miros
Actul normativ stabileste cantitatea maxima de apa dintr-un produs din carne, care variaza intre 85%, in cazul conservelor pentru copii, si 35%, in componenta carnatilor si salamurilor. Totodata, producatorii trebuie sa tina cont de reguli privind cantitatea maxima de substante grase, intre 5,6% si 50%, sau de proteine.

Totodata, ordinul impune si standarde de gust, miros si consistenta. Orice produs din carne nu va avea „gust sau miros strain“, in timp ce, in functie de sortiment, actul normativ stabileste standarde diferentiate de consistenta: moale si/sau elastica pentru produsele fierte tocate sau moale spre semitare in cazul sortimentelor afumate tocate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.