Odiseea moderna a Castelului Bran a inceput anul trecut, cand a fost restituit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. La o eventuala vanzare, statul roman, prin Ministerul Culturii, are drept de preemptiune. Zilele acestea, proprietarul a decl
Odiseea moderna a Castelului Bran a inceput anul trecut, cand a fost restituit proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. La o eventuala vanzare, statul roman, prin Ministerul Culturii, are drept de preemptiune. Zilele acestea, proprietarul a declarat prin avocat ca doreste sa-l vanda pentru suma de 60 de milioane de euro. Consiliul Judetean Brasov si-a manifestat disponibilitatea de a-l cumpara fie si la aceasta suma, intentionand sa recurga la un imprumut pe care-l va restitui ulterior, din incasari. Decizia brasovenilor este destul de criticata de specialisti - s-au aruncat prea repede, fara a fi negociat. Ministerul Culturii declara, prin vocea ministrului Adrian Iorgulescu, ca suma este mult prea mare si ca, in general, in Europa, castele mai mari si mai bogate sunt de vanzare la preturi mult mai mici. Odiseea continua...

Iorgulescu: "Oferta Consiliului Judetean Brasov, nejustificata"
Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, ne-a declarat ca oferta de vanzare a Castelului Bran, respectiv 60 milioane de euro, facuta de avocatii lui Dominic de Habsburg catre Consiliul Judetean Brasov, este exagerata. "In urma cu patru, cinci ani a fost facuta o evaluare informala a castelului, estimarea ridicandu-se la circa 15 milioane de dolari. Daca se va pune in discutie dreptul de preemptiune al MCC, se va face o noua evaluare a castelului. Insa, din curiozitate, am accesat site-urile unde sunt scoase la vanzare castele din Europa si am constatat ca cel mai scump castel, de trei ori mai mare ca Branul, este undeva in Italia, el fiind oferit spre vanzare contra sumei de 32 milioane de dolari". (M.D.)

Imprumutul plus dobanda - 70 milioane de euro
In jur de 380.000 de turisti trec pragul, anual, Castelului Bran. Potrivit directorului lacasului, Narcis Dorin Ion, anual, incasarile rezultate din vanzarea biletelor si a obiectelor promotionale se situeaza in jurul sumei de un milion de euro. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea ajung la 500.000 de euro. Daca profitul net ramas in urma acoperirii cheltuielilor de intretinere este de 500.000 de euro pe an, in zece ani se pot strange in jur de cinci milioane de euro. Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, a declarat ca pentru cumpararea castelului, va fi platita in primii doi ani suma de 2,7 milioane de euro, restul pana la 60 de milioane euro urmand sa fie platiti dintr-un imprumut la o banca din Viena, achitat in decursul a zece ani. Banii pentru rate ar urma sa fie obtinuti din exploatarea turistica a castelului. Asta inseamna ca, pentru cele 57,3 milioane de euro imprumutate, Consiliul Judetean Brasov va returna, la o dobanda medie de 4% pe an, calculata la nivelul pietei externe, suma de 70 milioane de euro, adica va plati an de an o rata de 6,9 milioane de euro. (Mirela Dadacus)

Aristotel Cancescu: "Daca nu il luam noi, ni-l iau altii"
- De unde a aparut suma de 60 milioane de euro, considerata "indecent de mare", in contextul in care, in momentul retrocedarii, ministrul culturii si cultelor vorbea de o valoare de 25 milioane de euro?
- Suma respectiva este precizata in oferta primita. S-a spus ca este foarte mare, dar trebuie sa avem in vedere doua lucruri: exista oferte din partea unor persoane fizice din tara si strainatate care au oferit si mai mult si care pot sa plateasca cu banii jos. Noi de la inceput am dorit sa ne implicam si sa facem astfel incat acest obiectiv sa revina comunitatii judetene, pentru ca este de departe cel mai important monument pe care il are Brasovul si cel mai tare brand pe care il are Romania.
- Cum va reusi Consiliul Judetean sa plateasca cele 60 milioane de euro?
- Oferta trimisa de avocati cuprinde un montaj financiar. Casa de Habsburg are o firma de consultanta, care a luat legatura cu o banca din Austria, ce a agreat sa incheie un fel de contract de leasing pe suma de 60 milioane de euro. Deci valoarea este corecta cat timp banca a validat suma respectiva, mai ales ca banca are coeficienti de siguranta de cel putin 30%. Apoi, trebuie spus faptul ca noi, efectiv, nu trebuie sa platim mai mult de 2,7 milioane de euro in primii doi ani, suma care este negociabila si care cred ca o vom reduce substantial. Restul sumei va fi asigurata din incasarile rezultate din administrarea domeniului.
- In prezent, veniturile castelului sunt de un milion de euro anual, care acopera cheltuielile de personal si intretinere. Cum veti reusi sa acoperiti diferenta?
- Trebuie spus ca la Castelul Bran se pot obtine sume mult mai mari din administrarea eficienta a acestuia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.