Estimarile privind dezvoltarea sistemului bancar din tara noastra accentueaza concurenta dintre institutiile de credit care se lupta pentru a detine o parte cat mai mare din piata romaneasca. Iar in schimbul cotei, bancile sunt dispuse sa renunte la
Estimarile privind dezvoltarea sistemului bancar din tara noastra accentueaza concurenta dintre institutiile de credit care se lupta pentru a detine o parte cat mai mare din piata romaneasca. Iar in schimbul cotei, bancile sunt dispuse sa renunte la o rata inalta a profitabilitatii.
Un studiu realizat de divizia de cercetare a Deutsche Bank arata faptul ca, in Germania, este posibila o grupare a institutiilor de credit in functie de castigul obtinut si de nationalitatea actionarului majoritar. Astfel, studiul arata ca institutiile de credit engleze si cele olandeze sunt printre cele mai profitabile banci din Germania, urmate de institutiile din Franta si Italia. Ceea ce ar putea insemna ca modelul englez sau olandez de banca este mai bun decat cel italian sau francez. Insa, in tara noastra, o astfel de grupare nu este posibila. Pe langa faptul ca piata romaneasca este intr-un proces de expansiune rapida, Bogdan Baltazar, consultant bancar si fost presedinte al BRD, subliniaza faptul ca produsele financiare lansate de institutiile de credit din tara sunt aproape similare, indiferent de nationalitatea actionarului majoritar.
Astfel, tinand cont de estimarile ce indica o accentuare a gradului de intermediere fiananciara (totalul creditelor neguvernamentale raportat la produsul intern brut) de la circa 25%, in 2006, la aproximativ 30% in anul curent, atragerea unui numar cat mai mare de clienti constrange o serie de banci sa accepte diminuarea profiturilor sau chiar sa inregistreze pierderi. Iar scopul final este pastrarea sau castigarea unei pozitii in topul celor mai mari institutii de credit dupa valoarea activelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.