Sealand, cel mai mic stat din lume, o fosta platforma militara cu o suprafata locuibila de 550 de metri patrati, situat in Marea Nordului in largul coastelor britanice, a fost scos la vanzare la 40 de ani de la infiintarea sa de catre excentricul bri
Sealand, cel mai mic stat din lume, o fosta platforma militara cu o suprafata locuibila de 550 de metri patrati, situat in Marea Nordului in largul coastelor britanice, a fost scos la vanzare la 40 de ani de la infiintarea sa de catre excentricul britanic Roy Bates, transmite Mediafax. Principatul Sealand este un stat autoproclamat nerecunoscut de nici o alta tara. El ocupa o fosta platforma militara metalica, Roughs Tower, construita in 1941, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe care Roy Bates a achizitionat-o in 1967, conform publicatiei The Times.
Platforma, la care se poate ajunge doar pe calea aerului sau cu ajutorul unui vapor, este evaluata de proprietarii sai la suma de 10 milioane de lire sterline. "Principatul" ofera, conform proprietarilor, calitati deosebite: vedere infinita asupra marii, garantia unei linisti totale si lipsa impozitelor. In 1967, Roy Bates, fost maior al armatei britanice, a ocupat platforma impreuna cu familia sa si a declarat ca aceasta poate fi ridicata la rangul de stat pentru ca este situata in apele internationale. In urma unui proces cu statul britanic, Bates a intrat in posesia "statului". In 1974, acesta, care intre timp s-a autoproclamat "Roy de Sealand", a adoptat mai multe simboluri ale suveranitatii: o constitutie, un imn national, un drapel, moneda oficiala, "dolarul de Sealand" avand aceeasi paritate ca dolarul american, si pasapoarte. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.