Diplomat, ministru de Externe, autor al unor carti de istorie contemporana, personalitate de varf a vietii politice interbelice romanesti, Grigore Gafencu a tinut un pretios Jurnal care acopera cateva decenii. Evenimente, oameni, idei, notate de un r
Diplomat, ministru de Externe, autor al unor carti de istorie contemporana, personalitate de varf a vietii politice interbelice romanesti, Grigore Gafencu a tinut un pretios Jurnal care acopera cateva decenii. Evenimente, oameni, idei, notate de un roman lucid, inteligent si iubitor de ara, cum putini au populat scena politicii si diplomatiei romanesti. Initiativa Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc, (presedinte Dinu Zamfirescu), de a publica integrala jurnalului politic al lui Grigore Gafencu trebuie aplaudata. Primul volum, aparut zilele acestea, cuprinde insemnarile din perioada 1 iunie 1940 - 31 august 1941, adica din momentul in care a fost silit sa renunte la functia de ministru de Externe pentru a deveni ambasador la Moscova. Un segment teribil de istorie pentru Romania, plasata intre cei doi colosi totalitari, si numai abilitatea lui Grigore Gafencu, cum scrie acad. Florin Constantiniu in suculenta prefata a cartii, a permis Romaniei sa evite fulgerele Berlinului si sa pastreze, in acelasi timp, bunele raporturi cu Parisul si Londra. Pentru o scurta vreme. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.