Din primavara, produsele electrocasnice si electronice se vor ieftini cu pana la 40%, ca urmare a eliminarii taxelor vamale, informeaza reprezentantii companiilor de profil. Produsele ale caror preturi vor fi vizibil micsorate sunt televizoarele, DV
Din primavara, produsele electrocasnice si electronice se vor ieftini cu pana la 40%, ca urmare a eliminarii taxelor vamale, informeaza reprezentantii companiilor de profil. Produsele ale caror preturi vor fi vizibil micsorate sunt televizoarele, DVD-urile, plasmele, monitoarele LCD si cuptoarele cu microunde provenite din tarile asiatice, precum Japonia, Coreea sau Taiwan. Pe de alta parte, in timp ce produsele de provenienta non-UE se vor ieftini, altele se vor scumpi, deoarece preturile serviciilor vor creste foarte mult, iar Comisia Europeana va impune noi costuri, care vor fi suportate, bineinteles, de catre cumparatori. Astfel, din luna aprilie, pentru a cumpara un telefon mobil sau un calculator, romanii vor trebui sa plateasca o taxa de reciclare cuprinsa intre 2 si 8 euro.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana aduce dupa sine o serie de ieftiniri mult-asteptate la unele produse electrocasnice, dar si la electronice. Potrivit firmelor din domeniu, din aprilie, romanii vor putea cumpara televizoare, DVD-uri, plasme si cuptoare cu microunde la preturi cu pana la 40% m ai mici, ca urmare a eliminarii taxelor vamale pentru produsele din import. Pe de alta parte, in timp ce produsele de provenienta non-UE se vor ieftini, altele se vor scumpi, deoarece preturile serviciilor vor creste foarte mult, iar Comisia Europeana va impune noi costuri, care vor fi suportate din buzunarele cumparatorilor.

Desi dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au fost eliminate taxele vamale pentru produsele electrocasnice, marii retaileri de pe piata nu anticipeaza o ieftinire substantiala a produselor provenite din UE. „Preturile au cunoscut deja o scadere in noiembrie si decembrie. Oricum, micsorarile de pret nu vor fi spectaculoase. Acestea vor fi sub 10%, avand in vedere ca ele s-au ieftinit deja in ultima parte a anului 2006”, ne-au declarat reprezentantii DOMO. De asemenea, referindu-se la taxele produselor destinate schimbului intracomunitar, reprezentantii DOMO ne-au informat ca o taxa vamala se plateste o singura data, de catre o singura tara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.