Premierul Tariceanu arunca in focul dezbaterilor politice Strategia post-aderare de-abia pe 17 ianuarie.
La concurenta, PLD  si PD au mai pregatit fiecare cate o strategie. In lipsa acesteia, Romania pierde 8 milioane de euro pe zi. 
Premierul Tariceanu arunca in focul dezbaterilor politice Strategia post-aderare de-abia pe 17 ianuarie.
La concurenta, PLD si PD au mai pregatit fiecare cate o strategie. In lipsa acesteia, Romania pierde 8 milioane de euro pe zi.

Premierul Tariceanu s-a trezit din amorteala de dupa sarbatori. Amenintat din toate partile ca-si pierde fotoliul prim-ministerial, Tariceanu a decis sa invite partidele la consultari pentru strategia post-aderare pe 17 ianuarie. Adversarii liberali din PLD i-au luat-o deja inainte premierului si au convocat dezbateri pentru propria lor strategie chiar maine. Pe de alta parte, PD il atentioneaza pe premier ca e cazul sa-si restructureze Cabinetul.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la o dezbatere a Strategiei Romaniei pentru perioada post-aderare miercuri 17 ianuarie, in vreme ce PLD si-a facut o strategie pe care o va supune dezbaterilor inaintea Guvenului. Executivul si-a motivat intarzierea prin faptul ca inainte de discutiile politice, Strategia va fi dezbatuta la nivel de experti.

Decizie tardiva
Demersul lui Tariceanu vine dupa ce PSD a amenintat Guvernul cu o motiune de cenzura, in cazul in care in sesiunea parlamentara nu vine cu „o strategie adevarata“. „In acest moment noi nu avem o strategie post-aderare, iar implicatiile si costurile integrarii se vor rasfrange asupra cetateanului prin scumpiri galopante ale tarifelor la utilitati“, a remarcat liderul PSD, Mircea Geoana. El a mai atentionat ca in lipsa acestei strategii, Romania a pierdut pana acum 64 milioane euro, adica 8 milioane euro pe zi, la care se mai adauga si suma de 254 milioane euro, reprezentand contributia la bugetul UE.

'Ciondaneala>> din sånul puterii
Pe de alta parte, Geoana a criticat faptul ca „intr-o perioada de ciondaneala“ intre partidele din arcul guvernamental, Executivul nu a putut elabora o strategie post-aderare coerenta, ceea ce se vede si din faptul ca PD si PNL anunta separat propriile strategii. Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a calificat drept „brambureala totala“ ceea ce se intampla la nivelul Aliantei. Cat despre oportunitatea unei motiuni, Iliescu nu a fost la fel de transant ca Geoana: „ Nu stiu, sa vedem... In perioada urmatoare apare problema coerentei guvernarii“, a spus acesta.

Se lasa cu demisii
„Daca se va activa vreo clauza de salvgardare, ministrii care gestioneaza domeniul respectiv trebuie sa-si prezinte automat demisia, in caz contrar noi depunem motiune“, a fost de parere Mircea Geoana, care a calificat drept „abordare iresponsabila“ amenintarea ministrului Monica Macovei conform careia va cere singura activarea clauzei pe justitie.

Fostii liberali, mai harnici decåt Tariceanu
Fostii liberali reuniti in PLD vor sa demonstreze ca sunt mai capabili decat fostul lor sef de la PNL si au programat deja pentru maine o dezbatere cu tema „Programul de dezvoltare a Romaniei in perioada post-aderare“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.