Desi Uniunea Europeana apreciaza ca Romania a facut progrese serioase la capitolul "Reforma Justitiei", increderea populatiei in aparatul judecatoresc a intrat in cadere libera. Potrivit ultimului Raport National al Eurobarometrului, realizat in toam

Desi Uniunea Europeana apreciaza ca Romania a facut progrese serioase la capitolul "Reforma Justitiei", increderea populatiei in aparatul judecatoresc a intrat in cadere libera. Potrivit ultimului Raport National al Eurobarometrului, realizat in toamna lui 2006 si dat publicitatii, ieri, de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, nivelul de incredere in actul de justitie s-a redus dramatic in prima jumatate a anului trecut, fara o explicatie "stiintifica." In timp ce, in primele 15 state ale Uniunii, 48% din populatie are o perceptie pozitiva despre aceasta institutie, iar media in noile state membre se ridica la 34%, doar 26% dintre romani se declara satisfacuti la acest capitol. Astfel, procentual, increderea romanilor in "balanta cu doua talere" este cu 22% mai scazuta decat in "Europa celor 15" si cu 8% sub media "Europei celor 25".
Nici Giorgio Ficarelli, coordonatorul Echipei Operationale de tranzitie a Reprezentantei CE, nici profesorul Sandu Dumitru, autorul acestui din urma raport post-aderare asupra Romaniei, nu au fost in masura sa explice cauzele "cartonasului galben" fluturat Ministerului Justitiei de romani. Chiar daca acestea nu figureaza, deocamdata, in nici un document oficial, opiniile specialistilor- intarite, voalat, de punctul de vedere al oficialilor europeni, conduc la o singura concluzie. Si anume, scepticismul romanului de rand are o cauza cat se poate de simpla: desi justitia a declansat o adevarata campanie anticoruptie, orchestrand procese in care sunt implicate nume rasunatoare ale vietii politice nationale, aceste procese nu s-au dovedit, deocamdata, decat o furtuna intr-un pahar cu apa. Arestarile sau punerile sub acuzare la lumina reflectoarelor nu s-au soldat cu finalizarea nici unui dosar si, cu atat mai putin, cu condamnarea celor luati in vizor.

Profesor Sandu Dumitru, editorul Raportului National: "Procese in derulare, decizii amanate"
Potrivit autorului documentului european, tara cu cel mai mare procent de persoane care au incredere in justitie este Danemarca, cu 76%. Ca o consolare, bulgarii au si mai putina incredere decat noi in justitie, cu un procent de numai 15. Sandu Dumitru a cautat, la randul sau, o motivatie: "Nivelul de incredere al romanilor in actul de justitie este direct legat de ceea ce astepti de la o institutie, si ceea ce iti poate oferi, practic, aceasta. O explicatie posibila ar putea fi data de procesele in derulare, cu decizii amanate." Sandu Dumitru a mai adaugat: "Este un semnal in legatura cu ceea ce vom trai impreuna in 2007, cand romanii se vor raporta mai exigent la institutii si cand aspiratiile lor vor fi mai mari in privinta acestora".

Reactii


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.