Serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu sunt platite in bataie de joc. Aceasta este atat opinia medicilor, cat si a furnizorilor de astfel de servicii. Practic, tarifele decontate de casa de asigurari pentru acestea sunt de cel putin cinci ori
Serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu sunt platite in bataie de joc. Aceasta este atat opinia medicilor, cat si a furnizorilor de astfel de servicii. Practic, tarifele decontate de casa de asigurari pentru acestea sunt de cel putin cinci ori mai mici decat costurile reale. Motiv pentru care numarul firmelor dispuse sa faca acte de caritate pentru bolnavii asigurati este extrem de mic.

Dezvoltarea serviciilor de ingrijiri medicale la domiciliu, prevazuta chiar in Legea 95/2006 privind reforma din Sanatate, mai are de asteptat mult si bine. Si asta pentru ca tarifele decontate de casa de asigurari pentru serviciile de ingrijire medicala la domiciliu, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza aordate asiguratilor, sunt mai mult decat ridicole. Plata pentru asemenea servicii nu acopera nici macar deplasarea pana la domiciliul bolnavilor, ca sa nu mai vorbim de materialele sanitare folosite pentru tratament. Reprezentantii Casei nationale de Asigurari de Sanatate sustin ca numarul firmelor specializate in ingrijiri medicale la domiciliu care se afla in contract cu casele de asigurari este foarte mic si ca in Capitala nu ar fi decat una de acest gen. „Tarifele din 2007 sunt aceleasi ca si anul trecut, adica mult prea mici, si nu ne acopera cheltuielile. De exemplu, pentru administrarea medicamentelor prin perfuzie endovenoasa sub supravegherea medicului, Casa deconteaza 83.000 de lei. Costul real al unui asemenea serviciu este de 400.000 de lei. Daca punem la socoteala benzina consumata pentru deplasare, timpul de o ora la monitorizarea perfuziei, o branula, materialele folosite, cum ar fi branula, flaconul, trusa, seringa, leucolastul, vata, dezinfectantul, si colectarea deseurilor, care ne costa 50.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.