Dupa ce 15 ani la rand pretul locuintelor romanesti a crescut fara drept de apel, analistii si specialistii imobiliari incercau sa calmeze spiritele romanilor nemultumiti de preturile exorbitante prin clasicul model european. Astfel, iminenta si acum

Dupa ce 15 ani la rand pretul locuintelor romanesti a crescut fara drept de apel, analistii si specialistii imobiliari incercau sa calmeze spiritele romanilor nemultumiti de preturile exorbitante prin clasicul model european. Astfel, iminenta si acum deja realizata integrare promitea, conform specialistilor si studiilor realizate de companii romanesti si nu numai, o mult-asteptata ieftinire a locuintelor.
Ce anume ne asteapta o data deveniti europeni? Unii analisti inca spera sa asiste la o panta descendenta a preturilor pe segmentul de locuinte, altii ne avertizeaza ca tendinta de crestere a acestora va continua. Desi ipoteza conform careia preturile apartamentelor vor scadea a fost lansata cu mai bine de un an in urma pe fondul unor cresteri spectaculoase ce anuntau momentul unui blocaj al segmentului imobiliar romanesc, acest lucru a fost departe de adevar. Toate aprecierile analistilor erau ignorate constant si demontate de preturile ce cresteau intr-un ritm alert.

Romania, piata atipica

Daca ne ghidam dupa modelul tarilor aderate in penultimul val, in piete precum Polonia sau Ungaria, unde preturile au scazut consistent, si Romania ar trebui sa aiba aceeasi soarta. Cu toate acestea, brokerul companiei imobiliare Eurisko, Ciprian Hrisca, aprecia anul trecut ca scaderile din imobiliarul autohton nu vor depasi 5-10 procente, iar reducerea preturilor se va aplica "in principal in cazul imobilelor mai vechi". Apreciata ca fiind o piata atipica, Romania nu ar face o surpriza de proportii daca nu ar repeta situatia surorilor de tranzitie. Mai mult, exista analisti care, in privinta unei posibile cresteri a preturilor, considera ca aceasta nu va fi una nesemnificativa. "Prin natura lucrurilor, acestea (n.r. - preturile locuintelor) vor creste, chiar daca principiul convergentei arata ca vom avea, in mare, totul cam la fel. Preturile din Romania vor fi, mai devreme sau mai tarziu, la fel ca la Paris, la Londra sau Praga", a subliniat presedintele Impact, Dan Ioan Popp.
Dar, dintr-un necesar de 30.000 de locuinte la nivelul Bucurestiului, anul 2007 va aduce pe piata imobiliara a Capitalei doar 20.000 de locuinte. In ciuda diferentei de 10.000 de unitati necesare, dar nu pregatite pentru livrare, acest fapt este considerat de analisti ca un potential factor de echilibrare a raportului cerere-oferta si evident ca un prim pas inspre scaderea preturilor.

Preturile din imobiliarul romanesc, de mult europene

Anul 2007 va insemna in aceeasi masura si deschiderea portilor Romaniei pentru bancile straine, crescand concurenta in sectorul bancar si deci producand o scadere a dobanzilor la credite.
Evident, aceasta va duce la o crestere a preturilor locuintelor, fie ele vechi sau noi.
Daca apartamentele vechi sunt privite in continuare cu reticenta, pusa pe seama viitoarelor investitii necesare, precum certificatul energetic, care din 2009 va fi obligatoriu si care va obliga proprietarii sa suporte cheltuielile cu reabilitarea termica, eventualele lucrari de consolidare sau renovare, prime de asigurare si impozite mai ridicate pentru locuintele vechi, in ciuda pretului ridicat, imobilele noi devin tot mai atragatoare, se arata intr-o statistica rezidential.net.
Daca preturile de pe piata autohtona inainte de integrare erau aproape de nivelul celor din imobiliarul din Varsovia sau Praga, fata de cele din Bratislava erau cu mult mai mari.
Diferenta a fost pusa pe seama momentului de incepere a cresterilor bruste din Romania inca de acum 6-7 ani, in timp ce in tari precum Ungaria sau Polonia, boom-ul s-a produs cu doar un an inaintea integrarii acestora. Desi cresteau doar din 2003, dupa integrarea la UE, preturile din aceste tari au cunoscut scaderi de pana la 20%.
Pe o piata deja bulversata de intorsatura situatiei, preturile din capitala Poloniei au reintrat pe panta ascendenta dupa aproximativ jumatate de an de la integrare, iar tendinta de crestere este inca in voga. Piata din Praga a fost una mai stabila. Dupa cresterea din preajma intrarii in UE si scaderea de dupa, Cehia cunoaste acum o stabilitate la nivelul preturilor apartamentelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.