La finele anului 2006, S.C. FAUR S.A. a introdus actiune in revendicare pentru Complexul “Lia Manoliu”, chemånd in fata instantei Tribunalului Bucuresti cinci påråti: Statul romån, prin Directia Generala pentru Ad
La finele anului 2006, S.C. FAUR S.A. a introdus actiune in revendicare pentru Complexul “Lia Manoliu”, chemånd in fata instantei Tribunalului Bucuresti cinci påråti: Statul romån, prin Directia Generala pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2, Primaria Sector 2, Consiliul local Sector 2, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida (fost Grup scolar “23 August”) si Agentia Nationala pentru Sport. FAUR S.A. solicita instantei sa constate calitatea de succesor universal al N. Malaxa S.A.R.

In documentele depuse la dosar, conducerea S.C. FAUR dovedeste ca este atåt fosta “Uzinele 23 August”, cåt si fosta N.Malaxa S.A.R. Malaxa a devenit proprietar al terenurilor care au fost identificate, azi, drept, Complexul “Lia Manoliu”, la data de 1 septembrie 1941, prin cumparare de la Bety Landman, fiul acesteia, Richard si Corina Marcuson nascuta Landman. Pretul vanzarii acestei suprafete de 51.239 metri patrati a fost de 41 de milioane lei, suma care a fost platita pe loc. Mai tårziu, statul a preluat activele Malaxa fara titlu.

Prin introducerea comp lexului “Lia Manoliu” in litigiu, prin actiunea n revendicare, palnurile tandemului Adriean Videanu-Mircea Sandu, de a construi un stadion competitiv si de a organiza o finala de cupa europeana pe acest complex s-au naruit. Atåta timp cåt “Lia Manoliu”, cu tot ceea ce inseamna terenuri de fotbal, pista de alergare, casa de bilete, peluza, alei si spatii verzi fac obiectul unui litigiu, nimeni nu are voie sa demoleze sau sa construiasca. E valabila doar conservarea bunului respectiv.


(Adina Anghelescu)

Viitorul nu pare deloc stralucit pentru proiectul de reconstructie al stadionului „Lia Manoliu“, dintr-un motiv extrem de simplu: complexul sportiv este, in intregime, revendicat. Actiunea in revendicare a fost formulata la finele anului 2006 de catre S.C. FAUR S.A.. Ca atare, pe toata perioada acestui litigiu, nimeni nu poate face pentru stadionul „Lia Manoliu“ decat actiuni de conservare a patrimoniului existent. In instanta sunt introduse de catre S.C. FAUR S.A. doua dosare. Primul, care se regaseste sub numarul 18434/300/2006, este pe rolul Judecatoriei Sector 2 Bucuresti, cu termen de judecata la data de 12.01.2007, si are ca obiect plangerea impotriva incheierii de inscriere prin intabulare a imobilului teren din B-dul Basarabia nr. 47, in favoarea Consiliului Local al Sector 2 Bucuresti. Cel de-al doilea dosar, numarul 42584/3/2006 se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a IV-a civila, cu termen de judecata in 26.01.2006. Al doilea dosar are ca obiect revendicarea imobilului si terenului din Bulevardul Basarabia nr. 47. Mai precis, stadionul „Lia Manoliu“.

Actiunea in revendicare a stadionului „Lia Manoliu“, introdusa de S.C. FAUR S.A. la finele lui 2006, care e reprezentata de directorul general Mariana Hristea, se indreapta impotriva a cinci asa-numiti parati:

- Statul roman, prin Administratorul imobilului in litigiu, Directia Generala pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2 Bucuresti

- Primaria Sectorului 2, prin primar

- Consiliul Local Sector 2, Bucuresti

- Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, cu sediul in B-dul Basarabia

- Agentia Nationala pentru Sport.

S.C. FAUR solicita instantei sa constate calitatea de succesoare universala a Societatii Anonime Romane N. Malaxa si sa oblige påråtii de a lasa „in deplina proprietate si pasnica posesie imobilul teren in suprafata de 49.418 mp situat in Bucuresti, B-dul Basarabia nr. 47, sector 2, identificat conform documentatiei privind ridicarea topo realizata de S.C. TOPCADEX S.R.L. Bucuresti.

N. Malaxa a devenit proprietar in 1941, prin vånzare-cumparare
S.C. FAUR S.A. isi justifica, prin plangere, calitatea procesuala activa cu documente ce demonstreaza ca societatea este succesoarea de fapt si de drept a N. Malaxa Societatea Anonima Romana (S.A.R.). Aceasta a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 51.239 m.p. situat in Bucuresti, Calea Calarasilor, denumita si Soseaua Vergului. „Vanzatorii din acest contract, persoane fizice, Bety M. Landman, Richard Landman si Corina Mancuson, nascuta Landman, au justificat dobandirea dreptului de proprietate instrainat conform modalitatilor si actelor mentionate in cuprinsul aceluiasi act“. Acest document vi-l prezentam si noi, azi, in facsimil. Este vorba despre contractul de vanzare-cumparare intre Bety Landman, care personal si in calitate de mandatara speciala a fiului ei, Richard Landman, precum si Corina Marcuson nascuta Landman, in calitatea lor de unici mostenitori ai defunctului Misu Landman pe de o parte si, pe de alta parte, N. Malaxa S.A.R., reprezentata prin Alfred Fulga si ing. Dumitru Gh. Popescu. In acest document incheiat in 1 septembrie 1941, se regaseste, defalcat pe anumite suprafete, imobilul teren care face azi obiectul revendicarii de catre SC FAUR S.A. Pretul vanzarii la acea data a fost de 41 milioane de lei, care au fost platiti pe loc, odata cu incheierea tranzactiei. In finalul documentului, se arata, negru pe alb: „Noi, N. Malaxa S.A.R., in calitate de cumparatoare, declar ca am cumparat imobilul descris mai sus, l-am luat in stapanire, am platit integral pretul stipulat si suntem multumiti de cuprinsul actului“.

Acest contract de vanzare-cumparare a fost transcris in Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni al fostului Tribunal Ilfov, sectia I civila, sub numarul 14608/1945. Alte documente aflate la dosar confirma ca strada Calea Calarasilor a purtat denumirea de Soseaua Vergului, iar actualmente este Bulevardul Basarabia.

Activele Malaxa au fost preluate de stat fara titlu!
Conform istoricului, dupa aparitia Legii 119/1948, activele mobile si imobile care apartineau N. Malaxa S.A.R., inclusiv terenul in litigiu au fost preluate de stat fara titlu. Ulterior, prin Decizia nr. 7419/21.08.1948, fostul minister al industriilor a preschimbat denumirea intreprinderilor industriale si astfel N. Malaxa S.A.R. a capatat denumirea „Uzinele 23 August“. Astfel, persoana juridica de drept privat N. Malaxa S.A.R. a fost transformata in persoana juridica de drept public, devenind unitate economica de stat. Prin dispozitiile Legii 15/1990, unitatile economice de stat au fost organizate pentru a functiona ca regii autonome, societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limitata. Uzinele „23 August“ au primit organizarea unei societati comerciale pe actiuni si totodata o noua denumire: SC FAUR SA. Avand in vedere aceste considerente, precum si actele depuse la dosar, FAUR SA face dovada ca este succesoarea universala a Uzinelor „23 August“ care la randul ei este succesoarea lui N. Malaxa S.A.R. Totodata, SC FAUR SA justifica calitatea procesuala pasiva a paratilor prin urmatoarele elemente. Mai intai, in urma ridicarii topometrice efectuata la solicitarea societatii de catre TOPCADEX SRL Bucuresti, se constata ca in prezent terenul in litigiu are o suprafata de 49.418 m.p.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.