Timp de trei ani, Consiliul Local Giurgiu a incasat taxele din Vama in locul Consiliului Judetean, asa cum cerea art. 4 al OUG 86/2002. In urma cu doua luni, dupa ce ZIUA a semnalat hotia, art. 4 din ordonanta a fost modificat prin Legea 395/2006,
Timp de trei ani, Consiliul Local Giurgiu a incasat taxele din Vama in locul Consiliului Judetean, asa cum cerea art. 4 al OUG 86/2002. In urma cu doua luni, dupa ce ZIUA a semnalat hotia, art. 4 din ordonanta a fost modificat prin Legea 395/2006, astfel incat Consiliul Local sa primeasca dreptul sa culeaga taxele.
Scandalul taxelor percepute in Vama Giurgiu de peste trei ani, ca urmare a unor hotarari abuzive ale consiliului local, inregistreaza proteste zilnice ale soferilor turci si bulgari, care blocheaza drumul refuzand sa le plateasca. La inceputul saptamanii trecute, camionagii turci au blocat pentru prima data soseaua din Vama Giurgiu, cu circa 40 de TIR-uri, si nu s-au miscat de pe loc pana nu au fost lasati sa treaca fara sa plateasca. De cateva zile, asemenea proteste au avut loc in mai multe randuri, astfel incat abuzivele taxe se aplica cu intermitente, cand da, cand nu. Cativa parlamentari din Bulgaria, in frunte cu comisarul european Meglena Kuneva, au avertizat ca vor da Romania si Primaria Giurgiu in judecata, la Curtea Europeana de la Strasbourg. Ei acuza jecmanirea cetatenilor bulgari, prin aberantele taxe "de tranzit" si de "ecologie si salubrizare", percepute in Vama Giurgiu, care sunt obligati sa plateasca circa 50 de euro la fiecare intrare si iesire din punctul de frontiera. Reprezentantii transportatorilor din diferite state vecine, dar si din Romania, au formulat si ei proteste internationale, acuzand autoritatile giurgiuvene de hotia practicata de trei ani incoace.
Unde sunt zecile de milioane de euro?
De trei ani de zile, Consiliul Local si Primaria Giurgiu au jecmanit in fiecare luna 25.000 de straini si 30.000 de romani care tranzitau vama (conform statisticilor oficiale furnizate de Politia de Frontiera), percepand fiecarui vehicul doua taxe aberante: "de tranzit" in valoare de 45 RON pentru un autoturism si pana la 200 pentru camioane si autocare, si cea "de ecologie si salubrizare", in acelasi cuantum ca si prima taxa.
Un simplu calcul matematic demonstreaza ca daca plecam de la o taxa minima de 100 RON, incasata de la persoane pentru tranzitarea punctului de frontiera, inmultita cu 55.000 de oameni care tranziteaza lunar vama, ajungem la o suma uriasa: 5.500.000 RON incasati lunar de administratia locala din Giurgiu. Inmultind suma cu 12 luni ale anului rezulta un venit de 66.000.000 RON, anual. Iar, inmultind totalul cu cei trei ani de cand sistemul functioneaza, ajungem la minimum 198.000.000 RON. Enorma suma finala - cu care s-ar fi putut construi o autostrada intre Bucuresti si Giurgiu - reprezinta echivalentul a peste 56 milioane de euro.
Bani care nu se vad nicaieri, drumurile din vama fiind proaste si pline de gropi. Mizeria e la ea acasa, iar vacile pasc printre gunoaie. Singurul WC din zona este imputit si contra cost, drumurile nu au indicatoare si nu sunt luminate. E limpede ca banii jecmaniti de la cetateni au primit alte destinatii, acesta poate fiind si motivul pentru care interesele dintre primar - consilieri locali - prefect - politisti de frontiera - vamesi si procurorii locali au fost comune. Astfel ca taxele ilegale sa fie platite de toata lumea, sub sanctiunea interzicerii trecerii frontierei. Este halucinant cum reprezentantul Guvernului in teritoriu (prefectul), dar si functionarii de la vama si politia de frontiera au devenit partasi la o imensa rusine nationala.
Ascunderea ilegalitatilor prin lege
Jaful cetatenilor care tranziteaza Vama Giurgiu a pornit de la OUG 86/2002, care a instituit obligatia pentru vamesi sa perceapa toate taxele datorate bugetelor de stat si locale. Potrivit art. 4 al OUG 86/2002 "fondurile incasate din taxele ecologice si de salubrizare se administreaza de CONSILIILE JUDETENE ale administratiei publice in a caror raza se afla punctul de trecere al frontierei (...) Acestea se folosesc exclusiv pentru intretinerea si amenajarea punctelor de trecere a frontierei de stat si pentru salubrizarea zonei limitrofe acestora". Iata, prin urmare, ca numai Consiliul Judetean Giurgiu ar fi avut dreptul sa incaseze asemenea taxe. Dar de facut au facut-o exclusiv Primaria si Consiliul Local Giurgiu.
Dupa ce in luna septembrie anul trecut, ZIUA a dezvaluit in premiera "baza legala" a sistemului mafiot din Vama Giurgiu, s-a fortat trecerea rapida prin Parlament a Legii 395/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 892 din 2 noiembrie 2006 (vezi facsimil). Legea, votata de parlamentarii actualei puteri, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu. Surprinzator, seful statului a cerut zilele trecute ridicarea taxelor, cu care fusese de acord atunci cand a promulgat Legea 395/2006. In fapt, noua lege modifica doar art. 4 al OUG 86/2002, care in noua varianta vine sa acopere crasa ilegalitate comisa de Consiliul Local si Primaria Giurgiu, care s-au substituit consiliului judetean. Astfel, noua formulare a art. 4 din OUG 86/2002, spune acum ca "administrarea fondurilor incasate din taxele ecologice si de salubrizare percepute pentru trecerea frontierei de stat se face de catre CONSILIILE LOCALE ale localitatilor pe raza carora se afla punctul de frontiera. Destinatia fondurilor incasate se stabileste de catre consiliile locale (...) prin hotarari ale acestora pentru intretinerea si salubrizarea punctelor de trecere rutiera a frontierei de stat, precum si modernizarea drumurilor si strazilor de pe raza lor administrativ-teritoriala". Rezulta, fara putinta de tagada, ca Legea 395/2006, intrata in vigoare cu doar doua luni in urma, a urmarit sa repuna in "legalitate" sistemul mafiot si sa acopere faptul ca banii au fost incasati ilegal de consiliul local, in locul celui judetean.
Autoritatile se incurca in explicatii
Scandalul extins la nivel national a oferit cele mai jenante explicatii din partea autoritatilor din Giurgiu. Primarul liberal Lucian Iliescu (foto) s-a dat aproape de negasit in aceste zile. Diversi consilieri locali, angajati ai Primariei Giurgiu, dar si reprezentanti ai Consiliului Judetean Giurgiu s-au incurcat in minciuni si explicatii, pe marginea legalitatii taxelor. Ieri, insa, mai multe voci avizate au acuzat pe fata hotia. Astfel, Ionel Dinu, vicepresedintele Consiliului Judetean Giurgiu, a recunoscut ca "taxele sunt abuzive", precum si faptul ca "Giurgiul izoleaza Romania de UE. E un abuz al primarului si consiliului local, prefectul trebuia sa atace in contencios-administrativ hotararile consiliului local". Ionel Dinu a anuntat ca de azi va incepe sa stranga semnaturi de la giurgiuveni impotriva taxelor instituite de primar si Consiliul Local "pentru ca s-a afectat imaginea orasului". Tudor Cristea, consilier local al PSD, a recunoscut la randul lui ca "taxele s-au incasat fara discernamant, este o rusine pentru consiliul local". Cristea a pretins ca el s-a abtinut la votarea aberantelor hotarari de consiliu si i-a indicat printre responsabili de hotie si pe Stan Stan, directorul directiei taxe, din Primaria Giurgiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.