Peste 50 la suta dintre cele 16.000 de firme inregistrate in judetul Buzau vor da faliment in cursul anului 2007, estimeaza expertii de specialitate din cadrul Registrului Comertului. La sfarsitul anului 2007, la Buzau, nu vor functiona mai mult de 7

Peste 50 la suta dintre cele 16.000 de firme inregistrate in judetul Buzau vor da faliment in cursul anului 2007, estimeaza expertii de specialitate din cadrul Registrului Comertului. La sfarsitul anului 2007, la Buzau, nu vor functiona mai mult de 7.000 - 8.000 de societati comerciale, spune directorul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetean, Sorin Lazar, citat de Rompres.
"Cei mai multi oameni de afaceri autohtoni nu au luat in calcul efectele integrarii europene, nu au planuri de afaceri nici macar pe termen scurt, daramite pe termen mediu si lung, platesc foarte slab forta de munca si lucreaza in domenii predispuse falimentului, cum ar fi lohn-ul si industriile energofage", a precizat Sorin Lazar.
Potrivit acestuia, in primele sase luni ale acestui an se va incheia procedura de dizolvare, demarata in 2005, a 4.000 de firme, alte peste 100 de societati din industria confectiilor care lucreaza in lohn urmand sa fie, de asemenea, inchise.
In cea de-a doua parte a anului, considera specialistul buzoian, alte 3.000 - 4.000 de firme isi vor inchide portile din cauza concurentei venite din tarile Uniunii Europene.

Oamenii de afaceri din Buzau spun ca nu e chiar asa

In scopul edificarii spuselor oficialului de la Registrul Comertului Buzau, Curierul National a contactat mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri buzoian. Toti managerii de societati cu care s-a discutat au ramas surprinsi de declaratiile facute de Lazar, spunand ca nici pe departe situatia nu sta asa cum a fost prezentata de acesta. "Nu este adevarat nici pe departe. Probabil ca vor da faliment un procent mai mare decat dau de obicei intr-un an, dar nici pe departe asa cum spune acel domn. Cred ca nu are nicio legatura cu realitatea", spune Constantin Toma, directorul general al grupului Romet din Buzau. Potrivit acestuia, cel putin din punct de vedere al productiei, in judetul Buzau, lucrurile nu stau deloc rau, ba chiar dimpotriva. "Noi avem comenzi substantiale, atat pe piata interna cat si la extern, asa ca nu ne facem griji. Numai in ceea ce priveste stingatoarele de incendiu pentru masini avem anul acesta comenzi pentru 100.000 de bucati fata de 15.000 anul trecut. Asteptam aproape o dublare, in acest an, a cifrei de afaceri", mai afirma Toma. Acesta completeaza spunand ca, din cunostintele sale, firmele din Buzau au foarte multe comenzi pe care nu le pot onora, problema adevarata din oras fiind lipsa acuta a fortei de munca specializata. "Intr-adevar sunt salarii foarte mici in industria textila si cea a prelucrarii lemnului, dar patronii aduc oameni de prin satele judetului sau de prin cele riverane judetului", explica Toma. Grupul Romet este unul dintre marii furnizori din Romania de solutii complete pentru sistemele de tratare si alimentare cu apa, sisteme complete de irigatii, tractoare si masini agricole, confectii metalice, produse turnate si forjate, recipiente sub presiune (utilizate pentru stingatoare de incendiu si imbutelierea butanului si propanului). "Eu nu lucrez in lohn, sunt axata pe producerea de echipamente de lucru si protectie si am destule comenzi. Suntem profitabili si nu ma simt nicidecum in pericol de a da faliment", afirma si Dorina Hanganu, administratorul firmei Prodor SRL, ce activeaza in industria textila. Potrivit acesteia, strategia firmei pe care o conduce se bazeaza pe fidelizarea clientilor care apeleaza mereu la serviciile sale. "Avem clienti care si-au facut acum cinci ani echipamente la noi si revin pentru a-si mai face", spune Hanganu.
"Constructiile merg foarte bine in Buzau. Toti cei care lucram in bransa asta avem destule comenzi, asa ca nu cred ca are dreptate domnul Lazar cand spune acest lucru", ne explica si Danut Poenaru, administratorul Dacons 2003, societate ce activeaza in domeniul constructiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.