Irakul a anuntat ca va deschide portile companiilor straine interesate de rezervele sale de petrol. Guvernul de la Bagdad a initiat un proiect de lege prin care firmelor straine li se permite, pentru prima data de la nationalizarea din 1972, sa explo
Irakul a anuntat ca va deschide portile companiilor straine interesate de rezervele sale de petrol. Guvernul de la Bagdad a initiat un proiect de lege prin care firmelor straine li se permite, pentru prima data de la nationalizarea din 1972, sa exploateze rezervele de petrol ale Irakului.
Daca legea va trece de Parlament, patru companii de renume - British Petroleum, Shell, Exxon si Chevron - vor putea exploata timp de 30 de ani resursele de petrol din aceasta tara. Cu toate acestea, Irakul, cea de-a treia tara din lume ca nivel al rezervelor de petrol, va ramane proprietarul resurselor, dar companiile sus-amintite vor investi in exploatare si vor retine un procent mai mare din cantitatea exploatata decat prevad normele internationale, respectiv 60%-70% din cantitate, fata de 40% pana la recuperarea investitiei.
Procentul retinut ulterior de firmele participante la acord va fi de 20%, fata de 10%, prevazut in legislatia internationala de profil. Este pentru prima data cand, in Orientul Mijlociu, s-ar putea incheia un astfel de acord. Asta, in contextul in care in Arabia Saudita si in Iran industria petroliera este controlata de stat. Dupa declansarea razboiului, in martie 2003, productia de petrol a scazut de la 3,5 milioane de barili la 2 milioane de barili pe zi, aminteste Rompres.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.