folosirii fondurilor europene depinde de modul in care vom stii sa atragem si sa gestionam finantarile din Uniunea Europeana. In afara ideilor de afaceri, autoritatile vor avea un rol esential in reusita aplicarii proiectelor. De exemplu, dege
folosirii fondurilor europene depinde de modul in care vom stii sa atragem si sa gestionam finantarile din Uniunea Europeana. In afara ideilor de afaceri, autoritatile vor avea un rol esential in reusita aplicarii proiectelor. De exemplu, degeaba ai accesat sume pentru construirea unei pensiuni moderne, daca infrastructura edilitara lasa de dorit. Turistii se vor lasa multa vreme asteptati, iar succesul financiar al businessului va avea de suferit.

Ferme ecologice in Cehia
Cehii au fost printre primii europeni care au intuit ca industrializarea accentuata din ultimii 20 de ani risca sa duca la disparitia zonelor rurale si au actionat in consecinta. De la fabrici, uzine, blocuri cu zeci de etaje si orase supraaglomerate si poluate, s-a ajuns la viata de munte. Astfel, afaceristi germani si elvetieni de la granita dintre cele doua tari au infiintat Saxon Switzerland Coop, care este practic o Cooperativa agricola, numita dupa numele zonei care s-a dorit a fi protejata. Fermieri din cele doua tari s-au asociat si prin intermediul programului INTERREG, lansat in 1998, au primit fondurile necesare pentru dezvoltarea unor ferme ecologice de crestere a oilor in zona respectiva. In proiectul derulat de nemti si elvetieni au fost cooptati si fermierii cehi din regiunea de granita a celor trei tari, dezvoltandu-se astfel ferme ecologice in toata regiunea. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 10 ani, timp in care vor fi infiintate si alte ferme ecologice pentru cresterea oilor pe o suprafata impresionanta, de sute de hectare.
Total buget proiect: 581.319 euro
Contributie UE: 335. 275 euro

Muzica rock creeaza locuri de munca in Suedia
Suedia a demonstrat ca muzica rock poate crea locuri de munca. La inceputul anilor 1980, un grup de tineri de 15 ani din Hultsfred, Suedia, a fondat o asociatie a pasionatilor de muzica rock si a organizat un festival. Acesta a avut o priza atat de mare la public incat a devenit unul dintre cele mai populare festivaluri rock din Suedia si a dat nastere unui proiect de anvergura. Proiectul "Puzzle" viza infiintarea de intreprinderi in domeniul muzicii si IT-ului, care sa furnizeze servicii de pregatire in cele doua domenii. In primii doi ani au aparut 10 astfel de companii, iar in 2004 erau deja 70, ceea ce arata importanta muzicii si a internetului in societatea suedeza. Principalul obiectiv al proiectului este acum infiintarea unui centru de Cercetare-Dezvoltare pentru industria suedeza muzicala in orasul Hultsfred.
Total buget proiect: 1.370.000 euro
Contributie UE: 299.625 euro

Turism pe bicicleta la Marea Nordului
Sase tari cu iesire la Marea Nordului s-au asociat si au infiintat o ruta asfaltata continua, destinata exclusiv biciclistilor, situata de-a lungul coastei Marii Nordului, cu legaturi prin intermediul feribotului, lucru care a dus la incurajarea vacantelor cu bicicleta. La realizarea proiectului au colaborat autoritatile locale si regionale din sase tari, operatori in turism, firme de transport si numeroase organizatii neguvernamentale din Olanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie si Suedia. Lansata in 1998, Calea Ciclista Transnationala este de fapt un traseu continuu in jurul Marii Nordului, transbordarile fiind facute cu ajutorul feriboturilor. Au fost create sute de locuri de munca, nu doar in sectorul de intretinere a traseului, ci si in domeniul activitatilor turistice.
Total buget proiect: 770.960 de euro
Contributie UE: 385.480 de euro

Grecii si-au modernizat hotelurile din fonduri UE


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.