imprumuturile ipotecare, institutiile de credit ar putea sa nu renunte in totalitate la obligativitatea unui aport propriu al clientului. Asta pentru ca bancile comerciale se tem de creditele neperformante.
Bancherii se gandesc daca vor renunta
imprumuturile ipotecare, institutiile de credit ar putea sa nu renunte in totalitate la obligativitatea unui aport propriu al clientului. Asta pentru ca bancile comerciale se tem de creditele neperformante.
Bancherii se gandesc daca vor renunta la solicitarea unui avans pentru creditele ipotecare si imobiliare, in cazul in care proiectul de norma al Bancii Nationale ce elimina aceasta restrictie va fi aprobat. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat pentru Adevarul ca, daca banca centrala nu va mai impune un avans, nu inseamna neaparat ca si institutiile de credit vor renunta in totalitate la solicitarea unui aport propriu al clientului pentru finantarea unei locuinte. Motivul tine de faptul ca bancile comerciale vor incerca sa se apere singure impotriva riscurilor ce provin din creditele ipotecare.
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, subliniaza faptul ca, in eventualitatea aprobarii normei BNR, fiecare institutie de credit va fi mai libera sa stabileasca prin norme interne prudentiale la ce risc vrea sa se expuna pentru finantarea sectorului imobiliar. Pana in momentul de fata, impunerea unui avans de 25% din valoarea locuintei proteja bancile de o eventuala scadere a preturilor. Asta pentru ca institutiile de credit finantau numai 75% din valoarea casei, ceea ce permitea chiar scaderea cu un sfert a pretului de achizitie, fara ca bancile sa se teama de eventualitatea in care clientul ar fi decis sa nu mai ramburseze creditul ce ar fi depasit valoarea locuintei.
Restantele sporesc cu reducerea avansului


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.