Statele Unite vor retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si Bulgariei in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte Comerciale, deoarece cele doua state au aderat la Uniunea Europeana.
Statele membre ale UE nu pot beneficia de condi
Statele Unite vor retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si Bulgariei in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte Comerciale, deoarece cele doua state au aderat la Uniunea Europeana.
Statele membre ale UE nu pot beneficia de conditiile preferentiale acordate statelor in curs de dezvoltare, in cadrul schemei, se arata intr-un comunicat al administratiei prezidentiale americane. Astfel, Romania si Bulgaria vor fi excluse din lista "tarilor independente" incluse in GSP. Initiat in anul 1976, GSP elimina taxele de import pentru circa 4.650 de produse din 144 de tari si teritorii in curs de dezvoltare, beneficiare ale programului. in luna august a anului trecut, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a declarat ca Romania va beneficia in continuare, inclusiv dupa aderare, de Clauza natiunii celei mai favorizate, intrucat aceasta a fost acordata de autoritatile americane si Uniunii Europene, pe baza de reciprocitate.
Exporturile Romaniei pe piata SUA se desfasurau inainte de aderare in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE. Schimburile comerciale bilaterale au fost echilibrate, depasind doua miliarde de dolari in anul 2005, din care 1,126 miliarde dolari export si 1,114 miliarde dolari import. SUA sunt intre primii zece parteneri comerciali ai Romaniei, ocupand locul sapte la export si locul zece la import.
In baza vechii scheme de preferinte vamale americane au fost eligibile circa 25% din exporturile romanesti. Conform statisticii americane, valoarea acestora a fost in anul 2005 de 283,3 milioane dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.