Operatie estetica genitala. Chirurgie intima. Nimfoplastie. Adica reducerea dimensiunii labiilor mici. Scopul este mai degraba estetic. Asa sustin sexologii. Nimfoplastia este denumirea medicala a interventiei chirurgicale constand in reducerea labi
Operatie estetica genitala. Chirurgie intima. Nimfoplastie. Adica reducerea dimensiunii labiilor mici. Scopul este mai degraba estetic. Asa sustin sexologii.
Nimfoplastia este denumirea medicala a interventiei chirurgicale constand in reducerea labiilor mici. Este o interventie frecventa in tarile asiatice. Ea a sosit si in Europa, unde este extrem de controversata. Hipertrofia labiilor mici poate fi congenitala, dar cel mai frecvent aceasta dezvoltare excesiva se accelereaza la pubertate si dupa mai multe nasteri. In schimb, dupa menopauza, labiile mici intra intr-un proces de atrofiere.
ANATOMIE. Vulva prezinta zone vizibile - cum ar fi muntele lui Venus si labiile mari - , dar si zone ""ascunse"", cum sunt labiile mici sau nimfele, vestibulul unde este situat orificiul uretrei, vaginului si clitorisul.
Dr. Laurent Benabida, chirurg estetician francez, remarca faptul ca tinerele care nu au nascut inca sunt cele care solicita operatii de nimfoplastie. Motivele sunt diverse. O anume jena estetica, dar si fizica, insotita de dureri si dificultati in timpul actului sexual sau cand fac unele sporturi, cum ar fi echitatia sau ciclismul, sau cand poarta haine foarte stramte. Dr. Benabida mai sesizeaza ca si informatiile online, moda jeans, influentele filmelor porno cu protagoniste care-si etaleaza sexul explica in mare masura cresterea numarului acestui gen de operatii.
Riscuri. Interventia chirurgicala dureaza in medie 45 de minute si se efectueaza cu anestezie locala, dar mai ales generala. Operatia nu presupune spitalizare. Este posibila nimfectomia: amputarea totala a labiilor mici. Aceasta interventie creste insa riscurile de infectii si de hematoame, deoarece se mareste suprafata de contact direct a cicatricei cu lenjeria intima. De aceea este preferata o alta tehnica: o rezectie in V, care are avantajul ca reduce mult suprafata cicatricei si reluarea mai rapida a activitatii sexuale. Dupa operatie se pot administra substante specifice pana se resorb firele, antalgice simple, cum ar fi paracetamol, pentru calmarea senzatiei de ""arsura"". Evident, patru-sase saptamani sunt evitate raporturile sexuale si nu se vor folosi tampoane.
Moda controversata. Specialistul nostru, dr. Daniel Popescu, este de parere ca nimfoplastia este o ""moda controversata"". ""Pentru ca, de dragul unei mode prost intelese, se poate interveni chirurgical intr-o zona cu multe terminatii nervoase foarte sensibile. Acest gen de interventii chirurgicale se adreseaza numai unei categorii de femei, care au probleme reale in raporturile sexuale"". Doctorul Daniel Popescu reaminteste ca nu trebuie ignorate posibilele efecte postoperatorii: infectii, hematoame, dureri etc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.