Astfel, cei cincisprezece vicepresedinti vor fi alesi prin vot uninominal, la Congresul extraordinar din 12-13 ianuarie. Fiecare dintre cei sapte vicelideri alesi la nivel de tara va raspunde de cate un domeniu de activitate in plan politic. Ministru
Astfel, cei cincisprezece vicepresedinti vor fi alesi prin vot uninominal, la Congresul extraordinar din 12-13 ianuarie. Fiecare dintre cei sapte vicelideri alesi la nivel de tara va raspunde de cate un domeniu de activitate in plan politic. Ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu ne-a precizat ca PNL a stabilit deja ariile respective de responsabilitate ale vicepresedintilor, insa decizia finala "va apartine Delegatiei Permanente", care se va reuni inainte de Congres, la data de 8 ianuarie. In opinia lui Adrian Iorgulescu, deciziile adoptate ieri de PNL "dau posibilitatea tuturor membrilor partidului sa candideze pe orice post", deoarece "suntem un partid liberal, si este normal ca fiecare sa poata avea aceasta sansa."
Reamintim ca premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat anterior, in repetate randuri, intentia partidului pe care il conduce de a reveni la alegerea candidatilor prin vot uninominal, in vigoare anterior preluarii conducerii PNL de catre Theodor Stolojan, cu peste patru ani in urma.
Daca la sefia PNL nu exista nici un alt candidat in afara actualului presedinte, Calin Popescu Tariceanu, Norica Nicolai a anuntat in schimb ca va candida la postul de vicepresedinte pe probleme politice, urmand sa-si depuna oficial candidatura inaintea Congresului, probabil imediat dupa sedinta Delegatiei Permanente.
Revenind la viitoarea conducere, trebuie sa mentionam ca unii dintre potentialii vicepresedinti pe regiuni au deja o concurenta. Astfel, pe zona Ardeal, competitia se va da intre fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu si colegul sau de partid, Eugen Nicolaescu. Pentru Moldova, se mizeaza pe Cristian David, pentru Muntenia- Teodor Melescanu, Puiu Hasotti- Dobrogea, Dan Radu Rusanu- zona de vest si Mihai Voicu- Oltenia. Functiile de vicepresedinti alesi la nivel de tara ar putea fi impartite intre Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian.
Asa cum au hotarat ieri liberalii, forul de conducere al partidului va include un total de 31 de persoane: presedinte, cincisprezece vicepresedinti si alti cincisprezece membri. Totodata, ministrii liberali vor participa de drept la reuniunile Biroului Politic Executiv.
Chiar daca, la prima vedere, apele in PNL par sa se fi limpezit dupa transarea celor doua probleme spinoase aflate pe lista de prioritati a partidului- alegerea uneia dintre cele doua variante de statut aflate in discutie si convenirea asupra structurii de conducere, lucrurile sunt departe de a se fi clarificat. Nici aripa care sustinea candidatura pe lista unica la nivel de tara, nici aripa adepta a sistemului mixt, bazat pe euroregiuni, nu sunt pe deplin multumite de compromisul de ieri, cu atat mai mult cu cat o parte dintre potentialii candidati la posturile de conducere a iesit din joc. Nemultumirile liberalilor nu se opresc insa aici.
In cadrul reuniunii de ieri, acestia nu s-au dovedit in masura sa decida daca vor renunta sau nu la unul dintre principiile de baza ale partidului, acela al incompatibilitatii intre functia de presedinte de filiala si cea de vicepresedinte la nivel national. Teoretic, chiar si liderii teritoriali ar putea candida la postul de vicepresedinte, insa practic, o decizie finala nu a fost adoptata, ceea ce pune sub semnul intrebarii o buna parte dintre candidatii pe care mizeaza PNL. Ramane de vazut daca cel putin Delegatia Permanenta va reusi sa impace spiritele, sau daca liberalii vor incepe Congresul fara sa-si fi clarificat pe deplin principiile de baza.
Tot ieri, liberalii au discutat despre eventuala contare in instanta a "oficializarii" platformistilor, in cazul-ipotetic deocamdata- in care ar putea dovedi ca nou-infiintatul Partid Liberal Democrat ar fi pornit la drum cu semnaturi false.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.