Producatorii au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare, ca urmare a scaderii vanzarilor in ianuarie. Saptamana viitoare, si carnea de porc se va ieftini. Ramane de vazut daca preturile mai mici la poarta abatorului se vor simti si in galan

Producatorii au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare, ca urmare a scaderii vanzarilor in ianuarie. Saptamana viitoare, si carnea de porc se va ieftini. Ramane de vazut daca preturile mai mici la poarta abatorului se vor simti si in galantare.

Satui de fripturile mancate de Sarbatori si cu frigiderele inca pline cu ""de-ale porcului"", romanii nu se inghesuie sa cumpere carne la inceput de an. Drept urmare, in lunile ianuarie si februarie, vanzarile de carne scad cu 15%-20%.

PASARE. De teama ca vor ramane cu marfa pe stoc, crescatorii de pui au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare. Astfel, daca inainte de 27 decembrie 2006 carcasa de pui se vindea la poarta abatorului cu 5,47 lei/kg, in perioada 27 decembrie - 3 ianuarie, pretul scazuse la 5,2 lei/kg, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari. Si ouale
s-au ieftinit cu 8,5% la poarta fermei, pretul de vanzare scazand de la 31 de bani/bucata la 29 de bani bucata.
""In urmatoarea perioada, producatorii ar putea sa mai scada o data preturile, insa per total, reducerea nu va fi mai mare de 10% la carne"", a spus Van.

In plus, de saptamana viitoare si carnea de godac va fi mai ieftina cu 5% la poarta fermei, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Crescatorilor de Porci. Motivul ieftinirii este acelasi.

PRETUL PIETEI. Ramane de vazut daca si pretul carneturilor din galantare va intra la apa. ""E foarte posibil ca in piata sa nu se simta nimic, pentru ca e putin probabil ca magazinele sa aplice si ele reducerea de 5% la pretul de vanzare cu amanuntul"", a apreciat Ilie Van. Gheorghe Caruz este insa mai optimist: ""Sunt tot mai multi producatori care au si magazine proprii de desfacere, iar daca ei reduc preturile, pot sa puna ceva presiune pe piata si sa-i determine si pe ceilalti comercianti sa lase la pret"".

Fabricantii de preparate din carne si mezeluri nu considera insa ca o scadere a preturilor va duce la cresterea vanzarilor. ""Dorinta de cumparare a consumatorului este foarte mica in luna ianuarie, iar pretul produselor nu schimba cu nimic aceasta situatie"", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

IN EXPECTATIVA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.