Chiar si la scurt timp dupa mediatizata aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, parerile romanilor continua sa fie impartite in ceea ce priveste viitorul lor, putini fiind aceia (in afara, evident, de clasa politica) care se declara cu toata si

Chiar si la scurt timp dupa mediatizata aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, parerile romanilor continua sa fie impartite in ceea ce priveste viitorul lor, putini fiind aceia (in afara, evident, de clasa politica) care se declara cu toata siguranta optimisti. Desi oficial "europeni", poporul roman continua sa priveasca cu jind spre batranul continent (care, de altfel, i-a gazduit dintotdeauna, fara sa pretinda pentru aceasta indeplinirea unor conditii) cu acelasi aer de copii renegati, care, desi au fost primiti in sfarsit la masa "celor inalti", nu se pot insa abtine sa nu observe locurile pricajite care le-au fost desemnate "cu generozitate" de catre acestia. Indiferent ca este vorba aici de "realism" sau, dimpotriva, de un mod de a privi lucrurile in mod disproportionat, refuzand sa vada si, prin aceasta, sa profite de sansele pe care prezentul, asa cum este el, nu poate totusi sa nu le ofere, cea mai mare parte a romanilor sunt sceptici.

Prima impresie a strainilor, acum pe deplin schimbata

Interesant este insa modul in care privesc strainii situatia Romaniei in contextul aderarii.
In cele mai multe cazuri, prima impresie despre tara noastra pe care si-au format-o expatii pe care i-am intervievat nu a fost foarte magulitoare. Astfel, odata cu venirea sa in Romania, in 1999, Panos Manolopoulos, Managing Partner la Stanton Chase Romania, recunoaste ca romanii i s-au parut niste oameni inchisi, nu indeajuns de creativi. Avea imaginea unui popor blazat, profund marcat de teama de a-si asuma responsabilitati si de a incerca lucruri noi, un popor care se ascundea cu incapatanare in spatele unor expresii ca "nu stiu", "nu inteleg" si, culmea resemnarii invinsului, "asta este". In doar cateva luni petrecute aici insa, aceasta parere s-a schimbat cat se poate de radical, omul de afaceri grec intelegand ca nu este vorba de o lipsa de creativitate a romanilor, ci de amprenta pe care un regim despotic si-a lasat-o asupra oamenilor, fiind nevoie acum doar de ceva mai mult efort pentru a-i determina pe acestia sa se "deschida".
Aceasta atitudine pozitiva este pastrata si de un alt om de afaceri grec, Artemis Miropoulos de data aceasta, partener in cadrul Wilson Learning Romania. In ciuda conditiilor oferite de Bucurestiul de acum cativa ani (acestea fiind, dupa cum insusi recunoaste, cam departe de standardele la care era obisnuit sa traiasca), el prefera totusi sa se concentreze asupra lucrurilor pozitive pe care le putea intrezari inca de atunci in evolutia tarii noastre: "Totusi, cel mai important era ca ieseai din casa si vedeai acest oras, Bucurestiul, muncind. Tramvaiele mergeau, oamenii maturau strazile, iar parcurile erau curate" - toate o marturie a unui popor viu, aflat in plina dezvoltare, "plin de energie".

Romania, centrul, nu doar geografic, al Europei

In ceea ce priveste recenta aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, Artemis Miropoulos este de parere ca "Romania va avea un viitor prosper in Europa", considerand ca "administratia romaneasca de stat este corecta si eficienta, acesta fiind un avantaj competitiv urias" in conditiile in care tara noastra se afla in situatia de a face un efort national de anvergura pentru a utiliza fondurile UE. Aceasta opinie vine in ciuda tuturor discutiilor "despre coruptie, birocratie, necesitatea unor schimbari structurale etc.", atat de la moda in ultimul timp, omul de afaceri subliniind faptul ca "nici restul Europei nu este gradina Edenului. Mergeti mai departe, va descurcati bine, asta este ceea ce vreau sa le transmit romanilor".
Aceeasi prima impresie, a unui popor "inchis", i-a ramas in minte unui alt expat, de nationalitate germana de data aceasta, Dieter Stanzeleit, care este de parere ca "oamenii erau foarte timizi fata de straini", chiar si la cativa ani buni de la incheierea epocii comuniste. "Intre timp, mai ales in ultimii ani, Romania s-a dezvoltat intr-un mod impresionant", observa omul de afaceri, punctand in acelasi timp faptul ca "tinerii privesc inainte, acesta fiind un urias avantaj". In opinia sa, un alt punct forte demn de luat in seama, mai ales in contextul aderarii la Uniunea Europeana, este reprezentat de pozitia strategica pe care o ocupa tara noastra pe plan european - pornind de la acest fapt, Dieter Stanzeleit crede ca "Romania poate juca un rol foarte important", ca urmare a faptului ca "Bucurestiul este exact in centrul tuturor acestor tari" (marile puteri ale Europei, n.r.).

Mediul de afaceri, dinamic si instabil

Martin Southgate, cel mai nou expat din conducerea JTI Romania, ocupa functiile de manager general si vicepresedinte al filialei romanesti.
"Pe masura ce piata devine tot mai deschisa, oamenii sunt si mai dornici sa evolueze si sa demonstreze cat sunt de buni. Mediul de afaceri din Romania este inca instabil si impredictibil, ceea ce ne creeaza dificultati in construirea planurilor de afaceri pe termen lung", apreciaza Southgate.
Nikolaos Tsolas, de origine grec, este din iunie 2005 CEO al Cosmote Romania. Tsolas considera venirea in Romania drept "o evolutie naturala cu si mai multe provocari profesionale". Intr-un mediu de afaceri dinamic cerintele consumatorilor "sunt din ce in ce mai sofisticate si complexe", iar "piata foarte competitiva unde numai jucatorii puternici pot intra, supravietui si dezvolta afaceri de succes intr-un astfel de mediu", apreciaza Tsolas.
Dennis van Peppen, Client Service Director in cadrul filialei locale a Mmd International, un expat cu ceva experienta pe meleagurile romanesti, si-a inceput cariera in Romania. A vazut tara schimbandu-se foarte mult si rapid, "de la o situatie apropiata de anarhia politica, in 1999" la statutul de membru UE.
In ciuda evolutiei economice, van Peppen simte ca Romania nu si-a gasit inca echilibrul. "Exista o lipsa de criterii sociale, de echilibre si standarde", dar nu totul este negativ, subliniaza acesta. "Dezvoltarea economica din ultimii sase ani a oferit multe oportunitati pentru multi romani. Prosperitatea tot mai pronuntata, reducerea saraciei si clasa mijlocie care apare vor aduce mai multa stabilitate sociala, in timp", ne asigura van Peppen.

Romanii au mentalitate de europeni

Mult-asteptata integrare, ce a lasat loc de numeroase speculatii, pare sa nu schimbe prea multe din mentalitatea romanilor. Van Peppen apreciaza ca romanii au acea mentalitate potrivita pentru a face parte din UE, iar impresia potrivit careia acest lucru ar fi departe de adevar "este creata de un mic grup de persoane care au o anumita putere economica si politica si care se afla in permanenta in centrul atentiei, dar care abuzeaza de aceasta putere in interes personal". La ce sa ne asteptam de la statutul de tara europeana? La mai multa corectitudine, la egalitate si mai ales la o viata mai buna pentru romani, spune van Peppen, care spera ca "acest mic grup" va fi eliminat si inlocuit de "uriasa majoritate a romanilor", care sunt "oameni cinstiti si muncitori, exact ca oamenii din alte state membre ale UE".
Aflati intr-o continua dezvoltare si europenizare, romanii, ca de altfel si Romania, sunt in plin proces de schimbare a mentalitatii, spune Tsolas. "Faptul ca vor face parte dintr-o familie mare si diversificata va functiona ca un catalizator pentru poporul roman si va deschide mentalitatea romanilor la noi oportunitati, noi idei", apreciaza acesta si subliniaza ca in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala a strainilor, Romania este deja un loc propice. "De aceea suntem aici in numar atat de mare, si ne este atat de greu sa ne despartim de aceste meleaguri". Parerea ii este impartasita si de Southgate, care vede Romania ca "un loc excelent pentru strainii care doresc sa-si dezvolte cariera, datorita provocarilor si oportunitatilor oferite de schimbarile rapide care au loc aici". In ciuda schimbarilor ce vor continua odata cu aderarea, mentalitatea romanilor nu se va schimba, "dar deschiderea intelectuala pe care o au le ofera marea sansa de a invata lucruri noi si de a obtine chiar si mai mult succes. Cred ca romanii isi pot accelera dezvoltarea profesionala lucrand in alte tari, inainte de a se intoarce in Romania", apreciaza Southgate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.