Episodul din camara Puterii legislative, in care se disputa curmezisul plutitor din raportul aflat in teleaga onor. vaporeanului, a fost deosebit de zorit, mirat si agitat precum o goana cu haitasi la miez de codru verde si adanc. Ca spectacolul in s
Episodul din camara Puterii legislative, in care se disputa curmezisul plutitor din raportul aflat in teleaga onor. vaporeanului, a fost deosebit de zorit, mirat si agitat precum o goana cu haitasi la miez de codru verde si adanc. Ca spectacolul in sine si pentru sine se desfasoara in mod curent si in alte palavramente ale lumii - chiar in Camera comunelor, in Adunarea nationala a Frantei, in Stanza italieneasca sau in Congresul american, caci in Senatul Roman se mai obisnuia si ditai implantare de pumnal! - nu este nici o problema. O problema devine in cazul nostru prin reflectarea insidioasa si natanga din toate televiziile, care nu au avut altceva mai bun de facut decat sa provoace dezbateri cehoviene sau gogoliene despre tema.
Reactia grupului PRM si a prezidentului acestei formatiuni, desi usor comica, mi se pare justificata. La ultimele alegeri franceze, cand Chirac s-a luptat prin eschiva cu Le Pen, socialistii si-au invitat aderentii si adeptii sa voteze totusi cu dreapta, dar prevazuti cu manusi chirurgicale si cu masca de gaze pe figura! In politica, un altfel de joc social, se accepta si astfel de glume, mai mult sau mai putin sarate. Greseala, dupa mine, vine acum. Toata chestia fusese deloc abil, chiar ghiolbaneste provocata de asa-numita elita teleptualiceasca, de grupul de presiune Liiceanu si Fiii (patapievici etc.). A fost cat se poate de vadita interventia de-a dreptul prosteasca a acestora de la balconul unei institutii din care nu fac parte. Ei au declansat, in calitate de "public galagios", razbelul verbios si ei ar fi trebuit imediat eliminati dupa ce in prealabil li s-ar fi aratat cartonasul galben. Fireste, nici reactia lui Vadim Tudor nu este eleganta si deloc de aplaudat, dar aici ea apare ca raspuns, desi se vede ca ar fi fost pregatita de dinainte. Or, oameni buni si dragi cititori, ne aflam intr-un caz echivalent cu cel al lui Paunescu. Pohetul isi vede dosarul, vede o turnatorie a lui nenea Doinas, Dumnezeu sa-l hodineasca, o publica si devine automat ticalos pentru elita, el, nu ciripitorul cel ordinar! Uitam prea repede, stimati telespectatori! Gesturile de fronda ridicola, desi agramat legionare, au aparut la noi inca din primele ore ale Rivolutiei, cand un actorache mediocru si fara scoala, Rebengiuc, a trantit in iatacul televiziunii un sul de hartie inginerica (mai tarziu, adica peste vreo doua zile, va recita Crezul intr-un duplex Bucuresti-Budapesta!) iar marea fala a Editurii Politice si-a ardicat flacarile pe portavoce, sustinand ca in sfarsit ne-am castigat ratia de libertate, dar si "dreptul de a huidui"! Drept huliganic, poposit direct din recuzita de culoare verde! Ca si ideea de antrenare culturala a unei echipe elitiste, ca si eliminarea unei generatii zis "expirate", ca si preamarirea unui eseist de duminica, activistul legionar Noica! Sigur ca vorbele sunt respirari razlete, ratacite si pieritoare, nu ma astept ca isteria din litere sa treaca pe curat, pe caldaram, desi deseori si o isterie verbala de tipul Cioran sau Eliade cheama o isterie activa de gloate cu coifuri goale! Dar pornirile sunt de cea mai pura extrema-dreapta. Cererea ca un presedinte de Camera superioara sa-si prezinte demisia si, mai mult, ca un partid parlamentar sa fie "dezmembrat" sunt incompatibile cu conducerea unui Institut Cultural Roman, ce in mod normal nu ar trebui sa aiba nici in maneca, nici in clin cu planul politicii. De aceea, este imperios necesar ca acest individ - el insusi aflat in situatia de a fi dezmembrat, caci este alcatuit din vanturi - sa fie imediat dat afara din stabilimentul cu pricina, fiind o rusine nationala!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.