Suprafete totale de 4.000 hectare din porturile Galati, Braila si Constanta au fost incluse in categoria zonelor libere. Terenurile au fost, in acest fel, delimitate pana la amplasamentele ocupate de Mittal Steel, Santierul Naval Galati, fabrica Pal
Suprafete totale de 4.000 hectare din porturile Galati, Braila si Constanta au fost incluse in categoria zonelor libere. Terenurile au fost, in acest fel, delimitate pana la amplasamentele ocupate de Mittal Steel, Santierul Naval Galati, fabrica Pal Braila si regionala CFR Constanta.
Aceasta masura de extindere a regimului de zona libera a fost aprobata prin hotarare de Guvern, in ultima sedinta din anul 2006.
In portul Galati, regimul de zona libera a fost extins pe o suprafata ce se intinde pe 818.150 metri patrati.
Zona Libera Galati asigura accesul usor si imediat la aproape toate caile de comunicatie existente - terestru, naval si, in perspectiva, aerian. In Zona Libera Galati pot fi desfasurate, conform legii, o gama larga de activitati ce raspund oricaror proiecte sau nevoi economice. In acelasi timp, in portul Braila au fost preluate si incluse in aceasta categorie alte terenuri, de 403.880 metri patrati. Portul Constanta reprezinta cea mai mare suprafata de teren pe care a fost extins regimul de zona libera, de circa 3.800 hectare.
Terenurile sunt administrate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si vor ramane in concesiunea Administratiei Porturilor Dunarii Maritime.
Conform prevederilor legii, operatorii care isi desfasoara activitatea in perimetrul zonelor libere, cat si administratiile acestor zone, pot primi din partea statului un ajutor pentru dezvoltare regionala in cuantum de 50% din costurile eligibile ale investitiilor realizate de intreprinderile mari si de 65% din costurile similare realizate de intreprinderi mici si mijlocii.
Intreprinderile care au semnat contracte comerciale cu administratiile zonelor libere inainte de 1 iulie 2002 sunt scutite de la plata redeventelor, pana la 1 ianuarie 2012.
Zonele libere se infiinteaza si functioneaza in baza Legii nr. 84 din 21.07.1992 privind regimul zonelor libere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 182/30.07.1992, prin Hotarare de Guvern la propunerea ministerelor interesate si a autoritatilor publice locale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.