Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti profita de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, astfel ca o parte dintre ele vor fi incluse in indici Dow jones. Dow Jones Indexes si Wilshire Associates au anuntat ca, incepand cu 2 ianuarie, o seri

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti profita de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, astfel ca o parte dintre ele vor fi incluse in indici Dow jones. Dow Jones Indexes si Wilshire Associates au anuntat ca, incepand cu 2 ianuarie, o serie de companii din Romania, Bulgaria si Islanda vor face parte din indicii Dow Jones Wilshire Global. Un numar de 11 companii romanesti au fost incluse in calculul indicilor. Romania si Bulgaria vor fi luate in considerare in calculul indicilor Dow Jones Wilshire Global Total Market si Dow Jones Wilshire Emerging Markets, iar Islanda va fi inclusa in Dow Jones Wilshire Global Total Market si Dow Jones Wilshire Developed Markets.

BVB va fi reprezentata mai bine pe plan international

Odata cu includerea companiilor in calculul indicilor, la nivelul celor trei state vor fi disponibili indici bursieri. "BVB va avea o mai buna reprezentare pe plan international, prin includerea unor companii in indicii Dow Jones. Primul pas a fost indicele ROT-X, de la Bursa din Viena, iar decizia de a include Romania si in indicele Dow Jones creste vizibilitatea Romaniei si economia romaneasca pe plan international", a declarat Dan Berinde, director SSIF Broker.
Includerea companiilor din cele trei state in familia indicilor Dow Jones Wilshire Global ridica numarul total al tarilor membre la 59, si cuprinde 12.449 companii.
Printre tarile care mai fac parte din Dow Jones World Index si Dow Jones World Emerging Markets se numara si Brazilia, Chile, Cipru, Ungaria, Indonezia, Lituania, Malta, Mexic, Polonia, Slovacia, Slovenia si Venezuela.
La debutul sedintelor bursiere din 2 ianuarie 2007, un numar de 11 companii romanesti, 18 companii bulgare si 12 firme din Islanda au fost incluse in indicele Dow Jones Wilshire Global Total Market, in indicatorii calculati la nivel regional, respectiv la nivel de tara.

Companiile au fost incluse si in Dow Jones STOXX Total Market

"Investitorii institutionali sunt interesati de piete noi pentru a genera randamente, si au nevoie de o familie completa de indici, precum Dow Jones Wilshire Global Indexes, pentru a se orienta", a declarat presedintele Dow Jones Indexes/Ventures, Michael A. Petronella, transmite Mediafax.
La 31 decembrie 2006, valoarea de baza a indicilor Dow Jones Wilshire Romania, Dow Jones Wilshire Iceland, Dow Jones Wilshire Bulgaria Index a fost stabilita la 1.000 de puncte. Companiile din cele trei state au fost incluse, de asemenea, in clasa de indici Dow Jones STOXX Total Market. STOXX este o firma mixta in care sunt implicate Dow Jones & Company, Deutsche Boerse si SWX Group. Indicele Dow Jones Wilshire Global Total Market a fost lansat in octombrie 2006. Dezvoltarea clasei de indici Dow Jones Wilshire Global a fost realizata in 2006, prin extinderea la nivel international a metodologiei utilizate in SUA de Dow Jones si Wilshire, incepand cu anul 2004.
Dow Jones Indexes este unul din principalii furnizori de indici, la nivel mondial, iar Wilshire Associates este unul din liderii pietei de tehnologie, consultanta si management in domeniul investitiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.