Mario Scaramella (foto), omul de contact in Italia al spionului rus Litvinenko, a fost arestat duminica, insa surse din apropierea sa, citate de agentiile italiene, insista ca acuzatiile impotriva lui nu au legatura cu moartea rusului.

Scaramella este una dintre persoanele care s-au intilnit cu Litvinenko in ziua in care acesta s-a imbolnavit, pe 1 noiembrie. Conform declaratiilor italianului, la acea data el i-a oferit spionului rus o serie de informatii care ar fi putut conduce la ucigasii jurnalistei Anna Politkovskaia, precum si o lista a unor potentiale tinte ale acelorasi ucigasi, printre care se numarau chiar Litvinenko si Scaramella.

La 23 noiembrie, Litvinenko a murit din cauza otravirii cu poloniu radioactiv, pe patul de moarte el acuzindu-l pe presedintele Putin de moartea sa. Desi a fost si el contaminat cu poloniu (doctorii spunindu-i chiar ca a fost expus la o cantitate de radiatii de cinci ori mai mare decit doza letala), Scaramella nu s-a resimtit, fiind eliberat dupa numai citeva zile de spitalizare.

Conform declaratiilor tatalui lui Mario Scaramella, acesta a fost arestat la Napoli, pe cind se intorcea din Londra, dupa ce a refuzat sa isi prelungeasca sederea in strainatate chiar daca stia ca urmeaza sa fie cautat de trupele antitero. El a fost dus apoi la Roma, pentru a fi judecat pentru doua capete de acuzare, si anume trafic de armament si defaimare.

La data intilnirii cu Litvinenko, Scaramella lucra pentru senatorul italian Paolo Guzzanti, fostul sef al unei comisii parlamentare de investigare a activitatilor agentilor KGB in Italia. Guzzanti a declarat presei italiene ca Scaramella l-a anuntat ca urmeaza sa fie arestat si ca nu crede ca punerea sub acuzare a italianului are legatura cu otravirea lui Litvinenko.

Luna trecuta, publicatia italiana „Corriere della Sera" publica extrase dintr-o conversatie telefonica dintre Scaramella si Guzzanti, in timpul careia Scaramella raporta ca nu a putut gasi dovezi ca actualul premier italian Romano Prodi ar fi fost cindva agent KGB. In replica, reprezentantii lui Prodi au declarat ca premierul va lua masuri impotriva tuturor celor care se fac vinovati de defaimarea caracterului sau.