Proiectul minier de la Rosia Montana are un frate mai mic in Spania: Rio Narcea El Valle, care functioneaza de zece ani. Compania canadiana Gabriel Resources a dus un grup de ziaristi din presa locala si centrala intr-o vizita la mina de aur El Valle din Spania. Intentia de lobby a companiei vine in contextul celor noua ani de scandaluri si dezbateri pe tema proiectului minier propus de canadieni la Rosia Montana, care presupune utilizarea cianurilor si relocarea citorva sute de oameni. Principala opozitie vine din partea asociatiei Alburnus Maior, sustinuta de organizatii nonguvernamentale internationale. Acestea condamna folosirea cianurilor si sustin ca o serie de vestigii arheologice din zona vor disparea.

Primarul a semnat pentru mina

Mina El Valle, situata in provincia Asturias, este o exploatare care respecta normele impuse de Uniunea Europeana. Compania Rio Narcea Gold Mines a venit in zona in 1995, pentru studiile preliminare, iar in 1997 deja scotea aur. Presedintele companiei, Alberto Lavandeira, sustine ca, la inceput, populatia a fost divizata, dar ei au facut un sondaj din casa in casa pentru a discuta cu oamenii. Decizia a apartinut autoritatii locale, in virtutea autonomiei. „Am cintarit faptele, aveam o mare problema cu depopularea, am avut si opozitie din partea ecologistilor. Am semnat. Si as face la fel si azi", spune primarul Roberto Perez, din Belmonte, localitatea cea mai apropiata de mina. Primarul a impus, la semnarea contractului, ca forta de munca necalificata sa fie luata din zona, iar 1% din profitul anual sa revina bugetului local. S-au creat 280 de locuri de munca. Perez spune ca, peste doi ani, mina se va inchide complet. Intreaga zona a fost reabilitata, costurile ridicindu-se, pina acum, la sapte milioane de euro. Dealurile au fost replantate cu iarba si copaci, iar iazul de decantare, in jurul caruia se face cel mai mare scandal din cauza cianurilor folosite in procesul tehnologic, este construit pe folii din plastic, ce nu permit infiltrarea apei.

Diferenta specifica

Citeva amanunte fac insa diferenta dintre mina din Spania si proiectul din Romania. Daca in El Valle au fost stramutati doar citeva zeci de locuitori, la Rosia Montana e vorba despre peste o mie, dintre care aproximativ o suta de familii si-au vindut casele, preferind sa plece. Populatia ramasa este divizata: unii spun ca nu vor pleca in ruptul capului, altii asteapta bani mai multi de la companie, ca sa isi poata cumpara case in Alba sau in Cluj. La Rosia exista deja galerii romane si vestigii arheologice cunoscute, pe cind in El Valle exploatarea a dus la descoperirea unei galerii. „Arheologii au facut descarcarea si am dus toate obiectele gasite la un muzeu", explica Lavandeira. In sfirsit, exploatarea de la Rosia ar fi mult mai mare decit cea din Spania, deoarece aici se estimeaza ca vor fi scoase 300 de tone de aur, de aproape zece ori mai mult decit din mina spaniola.