Stilul lui Jostein Gaarder, urmatorul autor din „Colectia Cotidianul", este exact ce ar astepta orice regizor dornic de a realiza filme fantasy sau de aventuri.

Daca, la aceasta, se adauga faptul ca fascinanta intriga se petrece pe fundalul unor locuri indepartate in timp si cunoscute din cartile de istorie, precum Vechea Grecie a filosofilor, succesul ecranizarii este, in principiu, cel putin la fel de sigur ca al romanului. Realizat de Erik Gustavson in 1999, la sapte ani dupa publicarea cartii, filmul „Lumea Sofiei" pastreaza din carte intregul periplu al micutei norvegiene prin istoria filosofiei, din Antichitatea greaca, unde se intilneste, bineinteles, cu Socrate si Platon, pina in zilele noastre, trecind, cu mai multa acuitate decit un film istoric de aventuri, prin Evul Mediu, Renastere si Iluminism.

Scenariul, scris de Gaarder in colaborare cu Petter Skavlan, presupune si un moment „metafictional", in care personajele isi dau seama ca sint doar fictiuni si isi incearca puterile cu o evadare in realitate. Acelasi regizor a realizat, un an mai tirziu, o miniserie tv pornind de la acelasi scenariu. „Lumea Sofiei" a inspirat, insa, nu numai productii cinematografice, ci si un joc video, altul de tipul Monopoly si chiar un CD-ROM. Toate acestea l-au facut pe Gaarder, evident, si mai cunoscut decit era, cu cele peste 30 de milioane de exemplare vindute din editiile tiparite ale cartii.