Luni, in fata Camerelor reunite, presedintele va prezenta Raportul Comisiei Tismaneanu si va pronunta Declaratia privind caracterul ilegitim si criminal al comunismului. Care sint consecintele interne si externe?

Comisia prezidentiala de analiza a sistemului comunist si-a incheiat misiunea! Contestata de cei interesati in pastrarea in ceata a trecutului, dar si de anticomunisti gelosi, debarasata pe parcurs de citiva „suspecti", Comisia condusa de dl Tismaneanu, el insusi atacat din multe directii la biografie si la stramosi, si-a facut in liniste treaba, tinindu-si promisiunea privind termenul. Iar in masura in care informatiile mele sint corecte, inteleg ca si-a respectat si angajamentul privind calitatea demersului stiintific - completitudine, abordarea multidimensionala a regimului comunist, inventarierea si numirea „agentilor neantului" (activistii de rang inalt, capeteniile securiste, culturnicii) -, dar si a momentelor de revolta, disidenta si opozitie la comunism, de asemenea, trasarea directiilor pentru debarasarea efectiva de sechelele comunismului. Cum dimensiunile sint comparabile cu cele ale Raportului privind Holocaustul din Romania, ne putem da seama de seriozitatea analizei si a diagnosticului.

Nu pot decit sa regret ca, din pricina unei calatorii in Polonia, nu voi fi prezent la momentul, in fond istoric, in care presedintele va declara regimul comunist ca fiind unul „ilegitim si criminal". Si este, cred, prima oara cind sint multumit de popularitatea, chiar de populismul Domniei sale. Pentru ca una este sa afirm eu sau dna Cornea, dl Goma sau dl Tismaneanu ca regimul comunist a fost criminal, si cu totul altceva daca aceasta afirmatie este facuta de presedinte in fata Camerelor reunite si a camerelor de luat vederi. Efectul asupra populatiei va fi unul superior tuturor declaratiilor noastre individuale, intregii literaturi de analiza, rememorare si condamnare a comunismului. Pe linga caracterul simbolic, Declaratia presedintelui va avea bine venite efecte de pedagogie nationala si, cu putin noroc, va impulsiona dezbaterea publica in ceea ce priveste deschiderea arhivelor, deconspirarea, lustratia.

Peste doua saptamini vom adera oficial la UE. Pentru ca, prin votul socialistilor, Parlamentul European a respins motiunea suedeza de condamnare a comunismului, am putea crede ca gestul de luni, 18 decembrie, nu este important. Este foarte important! Mai intii, pentru ca vom lichida in fine conturile cu trecutul nostru recent cel mai sumbru, intrind eliberati de acesta in Europa. Apoi, pentru ca gestul Romaniei ar putea fi un semnal pentru reluarea dezbaterii la nivel european. Vom fi primii care am condamnat oficial comunismul ca ideologie si ca regim politic. Iar simbata, voi ateriza prima oara in UE fara emotie, fara sa-mi fie rusine, poate chiar mindru!