Proiectul care vizeaza un clasament al celor mai buni profesionisti ai momentului este contestat de unii dintre nominalizati si de societatea civila.

Cu o saptamina inaintea finalizarii proiectului postului Realitatea TV „Zece pentru Romania", citiva dintre nominalizati pun la indoiala criteriile care conduc la clasamentul final. Pina acum, Cozmin Gusa si-a exprimat dorinta de a fi retras din competitie.

Cinci concurenti n-au vrut spot

Alti cinci concurenti au refuzat promovarea printr-un spot personal: Serban Sturza (la categoria arhitecti), istoricii Alexandru Zub, Serban Papacostea si Florin Constantiniu si Dumitru Radu Popescu, la categoria scriitori. Lista a culminat ieri cu un apel al profesorului Ionel Sinescu, seful Clinicii de transplant renal de la Institutul Fundeni, nominalizat la categoria Cei mai buni chirurgi. Dr. Sinescu spune ca, desi a crezut ca initial a fost vorba despre „punerea in lumina a unor performante deosebite", recunoaste ca „s-a inselat". „Ce credibilitate poate sa aiba un sondaj despre o meserie in care nu incap aproximatiile, cum e chirurgia, in absenta unor criterii precise, riguros stabilite, cum ar fi numarul de operatii efectuate, dar mai ales rata succesului?", il intreaba dr. Sinescu pe Mihai Tatulici. Chirurgul spune ca nu se retrage, dar vrea sa traga un semnal de alarma asupra competitiei care s-a dorit altceva decit un clasament bazat doar pe notorietate cum a fost „Mari Romani", organizat recent de TVR 1. Intrebat, Sebastian Lazaroiu, director general CURS, ne-a spus ca „numarul total al persoanelor sondate este aproape de 10.000-11.000, dintre care 8.000 din rindul oamenilor obisnuiti, iar restul din rindul breslelor", ceea ce arata ca cei care decid nu sint categoriile profesionale.

Doar arhitectii sint multumiti

Mihai Tatulici, realizatorul proiectului, ne-a declarat ieri ca discutiile despre criterii l-au determinat sa organizeze simbata trecuta, 9 decembrie, o emisiune speciala. El spune ca respectivele criterii au fost decise de fiecare breasla in parte si ca el nu poate umbla pe rezultatele cercetarii. „Si alte bresle au avut observatii - istoricii, chirurgii. Numai arhitectii sint multumiti. Contractul dintre Realitatea si institutele de sondare nu permite vizibilizarea chestionarelor". Tatulici crede ca la finalul competitiei isi va atinge scopul, acela de „a promova valorile romanesti altfel decit prin notorietatea lor" si ca, „daca romanii vor afla ca exista citiva mari arhitecti, istorici sau chirurgi despre care n-au auzit", atunci el considera ca tot e un lucru pozitiv.