Muncitorii romani ilegali din Marea Britanie care vor fi descoperiti de autoritati pot fi amendati cu pina la 1.000 de lire sterline si pot fi trimisi in judecata, a avertizat ieri ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett.

Si angajatorii vor fi amendati cu 5.000 de lire sterline pentru un angajat „la negru". Din 2007, romanii au acces limitat pe piata britanica a muncii. Muncitorii necalificati sint primiti doar in sectorul agroalimentar (20.000 de locuri, impartite cu bulgarii) cu contracte sezoniere de sase luni, iar cei calificati sint angajati doar daca angajatorul demonstreaza ca nu a gasit un candidat pe piata locala. Studentii pot lucra pina la 20 de ore/saptamina daca sint inscrisi la o facultate acreditata.

Campania de informare „Munca legala in Marea Britanie", desfasurata de Organizatia Internationala pentru Migratie si Ambasada Marii Britanii, incearca sa descurajeze imigratia ilegala in aceasta tara. Informatiile vor fi transmise prin spoturi radio-tv, pliante, pe site-ul www.oim.ro/migratie sau la numarul cu apel gratuit 0800.823.4567. In 2006, guvernul de la Londra a eliberat circa 3.900 de permise de munca pentru romani. (S.M.)