Compania Shell va ceda participatia majoritara la proiectul Sahalin-2 in favoarea Gazpromului, controlat de fosti KGB-isti, dupa mai multe luni de presiuni din partea Kremlinului.

In cadrul unei intilniri care a avut loc vinerea trecuta intre presedintele Shell, Jeroen van der Veer, cel al Gazprom, Aleksei Miller, si ministrul rus pentru energie Viktor Hristenko, Shell a propus sa isi reduca participatia la cimpul siberian Sahalin-2 de la 55 la 25%, in schimbul a 2,4 miliarde de dolari si a unor active in industria exploatarii petroliere.

Partenerii Shell, companiile japoneze Mitsui si Mitsubishi, care detin impreuna 45% din drepturile de exploatare pentru Sahalin-2, vor vinde la rindul lor cite 10% din active, in schimbul unei sume totale de 1,6 miliarde de dolari.

Sahalin, controlat de Gazprom

Shell va pastra totusi o participatie de blocaj de 25%, precum si rolul de principal coordonator al operatiunilor de exploatare. Decizia firmelor straine de a vinde vine in urma presiunilor exercitate de guvernul rus sub pretextul ca Shell si japonezii nu respecta normele ecologice.

De fapt, Kremlinul cauta de mult consolidarea controlului Gazpromului asupra resurselor energetice ale Rusiei. Sahalin-2 este cel mai mare proiect de productie de gaze lichefiate din lume, avind o valoare totala de 22 de miliarde de dolari.

Gazprom, controlat de KGB

Luna trecuta, conducerea Gazprom a fost „improspatata" prin numirea fostului agent KGB si colaborator al lui Putin, Valeri Golubev, in functia de vicepresedinte executiv. In aceeasi perioada, alti doi fosti colaboratori ai presedintelui rus au fost numiti in functii importante, in cadrul Ministerului de Interne: Oleg Safonov, ca adjunct al ministrului, si Evgheni Skolov, ca sef al departamentului de securitate economica.

FSB, controlat de Kremlin

Insa numirea fostilor agenti KGB (multi dintre ei deveniti, intre timp, angajati ai FSB, Serviciul Federal de Securitate rusesc) in pozitiile-cheie nu mai este o surpriza in Rusia. Conform unui studiu realizat de Olga Kristanovskaia pentru Centrul de Studiere a Elitelor, la care se face referire intr-un material din ,,Washington Post’’, 78% dintre persoanele care ocupa functii de conducere in administratia centrala si regionala din Rusia au avut sau au legaturi cu serviciile secrete.

Atributiile FSB au fost extinse in sferele cele mai diverse, acesta fiind acum „mult mai puternic decit era KGB-ul pe vremuri", explica Andrei Soldatov, de la agentia de monitorizare Agenture.ru. Agentii FSB au chiar si rolul de a avea initiative legislative sau de a coordona sistemul de votare computerizat la alegeri.

Prin extinderea sferelor de influenta ale FSB, presedintele Putin, care coordoneaza activitatea serviciului, aduce sub controlul sau majoritatea activitatilor desfasurate in spatiul public rusesc.

Mostenirea lui Putin Ministrul Apararii, Serghei Ivanov, unul dintre potentialii succesori ai lui Putin, a fost numit ieri presedinte al consiliului de administratie al Companiei aeronautice unificate, create anul acesta din grupurile Suhoi, Iliusin si Tupolev. Ivanov a declarat ca are in vedere „asigurarea unei structuri unice de transport in tara, aceasta fiind doar una dintre conditiile pentru crearea unui stat rus unit".