Parlamentul European l-a confirmat pe candidatul Romaniei la postul de comisar european. Leonard Orban isi definitiveaza acum cabinetul.

Comisarul desemnat de Romania, Leonard Orban, a fost confirmat de plenul Parlamentului European cu 595 de voturi pentru, 16 impotriva si 28 de abtineri. Intrebat daca este multumit de rezultat, proaspatul comisar confirmat de Parlament ne-a raspuns: „Cum sa nu fiu multumit?! Cei care au votat impotriva mea si a comisarului bulgar, Meglena Kuneva, sint cei din grupul independentilor, care au votat si impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, acesta fiind motivul votului lor negativ, nu prestatia mea sau a comisarului bulgar". In deschiderea dezbaterilor privind votul, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a declarat, referindu-se la Orban si la Kuneva: „Doua personalitati remarcabile se alatura echipei mele, care au contribuit din plin la procesul de integrare a tarilor lor la UE". Kuneva a fost votata cu 583 de voturi pentru.

Cabinet de comisar

Orban ne-a declarat ca, in perioada imediat urmatoare, va definitiva componenta cabinetului sau, confirmindu-ne faptul ca a decis deja ca doi dintre membrii echipei sa fie romani. Comisarul va decide pina la sfirsitul anului carui grup politic din Parlamentul European i se va afilia, urmind sa participe ca independent la activitatile unuia dintre aceste grupuri. Tot ieri, Parlamentul European a votat in favoarea candidaturii lui Ovidiu Ispir la Curtea Europeana de Audit, cu 356 de voturi pentru, 229 impotriva si 51 de abtineri.