Dupa ce a fost declarat persona non grata de directorul Scalei, Roberto Alagna nu se da plecat si acuza un complot impotriva sa.

Gestul tenorului francez de origine siciliana a stirnit reactii acoperind toata gama ilaritatii in presa internationala. Alagna a parasit scena in timpul celei de-a doua reprezentatii a operei „Aida", in regia lui Franco Zeffirelli, reprosind ulterior comportamentul necivilizat al publicului.

Tenorul a declarat cotidianului „Il Giornale" ca exista o conspiratie pentru a-l da la o parte: „Inainte de spectacol am dat peste un tinar care facea vocalize in cabina mea, mi-a zis ca era «inlocuitorul». In plus, intru pe scena, nici nu apuc sa deschid bine gura si aud din sala un «huo»".

Desi directorul Scalei, Stéphane Lissner, a anuntat luni ca intrerupea colaborarea cu tenorul francez, Alagna a revenit asupra deciziei de a nu mai cinta niciodata pe celebra scena milaneza, declarind pentru AFP ca el e pregatit pentru urmatoarea reprezentatie si ca, daca i se va interzice accesul pe scena, va da in judecata teatrul milanez pentru incalcarea contractului. Alagna si sotia sa, soprana Angela Gheorghiu, sint cunoscuti pentru posturile de vedete absolute.

In 2003, Gheorghiu s-a retras imediat dupa inceperea repetitiilor la „La Traviata", in Madrid, argumentind ca montajul i se parea „dezgustator". Capricioasa diva mai facuse asta si la Opera din Lisabona, la cea din Roma si la Metropolitan Opera din New York, bucurindu-se de tot sprijinul lui Roberto Alagna.