Pinochet a lasat in urma sa o societate profund divizata dupa cei 17 ani de dictatura, frustrarea judiciara a democratiilor occidentale, dar si un stat chilian revigorat economic.

Fostul dictator s-a stins din viata intr-un spital militar din capitala Santiago, la virsta de 91 de ani, in urma complicatiilor suferite dupa un atac de cord. Imediat dupa anuntul oficial al decesului, politia a fost nevoita sa intervina pentru a evita incaierarile dintre grupurile de simpatizanti ai lui Pinochet si cei care sarbatoreau moartea dictatorului. Administratia chiliana, condusa de socialista Michele Bachelet, una dintre victimele represiunii lui Pinochet, a refuzat organizarea de funeralii nationale, preferind varianta de compromis a inmormintarii cu onoruri militare.

„Invingatorii nu dau socoteala invinsilor"

Moartea lui Pinochet pune capat unei odisei judiciare incepute in 1998, dictatorul fiind inculpat in mai multe dosare de incalcare a drepturilor omului, crima si frauda fiscala. Acuzat de asasinarea a peste 3.000 de opozanti si arestarea a 250.000, Pinochet a fost arestat la Londra de judecatorul spaniol Baltasar Garzon. Eliberat de autoritatile britanice datorita sanatatii sale precare, Pinochet a fost anchetat in Chile de magistratul Juan Guzman, insa fara a i se organiza un proces. In mod ironic, moartea dictatorului a survenit in Ziua Internationala a Drepturilor Omului, organizatii precum Amnesty International avertizind asupra necesitatii de a urgenta procedurile judiciare in cazurile similare.

Teroare si prosperitate

Colonelul Augusto Pinochet a condus lovitura de stat din 1973 impotriva lui Salvador Allende, primul presedinte socialist din America Latina, si a beneficiat de sprijinul SUA, interesate de marile rezerve de cupru din Chile. Pinochet a initiat Planul Condor, pentru eliminarea opozantilor dictaturilor latino-americane, cu acceptul tacit al SUA. Dupa ce a pierdut suportul american, o data cu presedintia democratului Jimmy Carter, autoritatea generalului s-a bazat pe reformele economice liberale, inspirate din teoriile celebrului Milton Friedman, care au transformat Chile intr-o adevarata Germanie a Americii Latine. Dupa ce a pierdut sustinerea populara, in urma referendumului din 1989, Pinochet a ramas inca 9 ani la conducerea armatei, influentind decisiv viata politica din Chile, iar in 1998 a primit functia de senator pe viata si imunitatea aferenta.

Thatcher, „profund intristata"

Fostul premier britanic Margaret Thatcher s-a aratat „profund intristata" de moartea generalului Pinochet, transmitind „profunde condoleante familiei sale". Augusto Pinochet a fost un sustinator al Londrei in conflictul din insulele Falkland, dintre Marea Britanie si Argentina, in timpul mandatului „Doamnei de Fier"