Compania aeronautica EADS CASA a anuntat ca va contesta licitatia pentru innoirea flotei militare de transport a MApN, cistigata de firma Alenia Aeronautica (Italia).

Oferta italienilor de la Alenia Aeronautica, pentru avioanele C-27J Spartan a fost declarata de MApN cistigatoare, pe 30 noiembrie, in defavoarea EADS CASA (Spania), cu C-295. Potrivit unui comunicat al EADS CASA, principalul criteriu pentru atribuirea contractului a fost incalcat. „In caietul de sarcini, pretul cel mai avantajos era definit drept criteriu principal in luarea deciziei", atrag atentia reprezentantii pentru comunicare ai EADS, Miguel Sanchez si Eduardo Galicia. Spaniolii nu au facut public pretul solicitat, insa grupul italian Finmeccanica, din care face parte compania Alenia, a comunicat pretul de 220 de milioane de euro pentru livrarea a sapte avioane Spartan. Doua ziare centrale au mentionat insa ca oferta spaniolilor a fost cu 12 milioane de euro mai mica, per total, decit a italienilor.

Banii sau dotarile

„Sintem in faza in care se pot primi contestatii", a declarat ieri, la Bistrita, ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde (foto). Surse militare ne-au precizat ca pina ieri la MApN nu a fost inregistrat un document in acest sens. Spaniolii mai au doar citeva zile la dispozitie, pina pe 15 decembrie, sa conteste decizia MApN. Ei spun ca, in conformitate cu legislatia romana in domeniu, vor folosi toate caile legale de atac, compania fiind convinsa ca autoritatile romane o vor declara in final cistigatoare.

Potrivit MApN, principalul criteriu care a dus la descalificarea spaniolilor a fost imposibilitatea de transport al paletilor standardizati NATO.