In premiera in ultimii ani, numarul locuintelor aflate in constructie a depasit suta de mii.

In perioada urmatoare vor fi date in folosinta peste 100.668 de locuinte, aproape 40% dintre acestea fiind in stadiul de finisaj, se arata intr-o analiza realizata de Institutul National de Statistica. Este practic pentru prima data in ultimii trei ani cind numarul caselor care urmeaza sa fie date in folosinta a depasit acest prag. Mai mult, se anunta noi inaugurari si spre finele anului viitor, avind in vedere faptul ca, pina la 31 octombrie anul curent, primariile au eliberat in total peste 40.500 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, adica cu 11,2% mai mult decit in perioada similara a anului trecut.

Numarul locuintelor aflate in diferite stadii de executie este in crestere de la an la an. Potrivit INS, la sfirsitul lunii septembrie 2003 erau in curs de finalizare 86.059 de locuinte, cu 685 mai putine decit anul urmator. In 2005, numarul acestora a sarit de 92.200, in vreme ce la 31 iunie anul curent erau in constructie aproximativ 94.550 de locuinte. Necesarul de spatiu locativ este estimat la aproximativ un milion de locuinte.

Noile constructii scad pretul la cele vechi

Analistii imobiliari pun aceasta dinamica a pietei in primul rind pe seama cresterii economice. „As lega aceasta dinamica de cresterea economica. Vom avea mari surprize de la anul. Numai in sectorul 2 din Bucuresti se vor da in folosinta peste 18.000 de locuinte. De asemenea, a inceput sa se lucreze in viitoarea zona metropolitana. In 2007 vor fi accesate fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii. Practic, doar acolo unde exista infrastructura sau proiecte de infrastructura se va construi, pentru ca totul este legat de infrastructura", este de parere Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Potrivit acestuia, este de asteptat ca locuintele cele mai multe sa fie date in folosinta in orase, mai ales avind in vedere ca spatiile din jurul marilor aglomerari urbane tind sa treaca din rural in urban. Totodata, Ureche apreciaza ca intrarea in circuit a noilor locuinte va determina o scadere a preturilor la apartamentele din blocurile vechi. In schimb, pe celelalte segmente de apartamente, preturile vor avea o evolutie „normala", totul depinzind si de sistemele de creditare care se vor dezvolta de la anul.