Vremea rece si mai ales variatiile de temperatura produc suferinte la nivelul cailor respiratorii, insa virozele nu inseamna gripa, a declarat prof. dr. Dorin Sarafoleanu, de la Clinica de Otorinolaringologie a Spitalului "Sfanta Maria". El a sublini
Vremea rece si mai ales variatiile de temperatura produc suferinte la nivelul cailor respiratorii, insa virozele nu inseamna gripa, a declarat prof. dr. Dorin Sarafoleanu, de la Clinica de Otorinolaringologie a Spitalului "Sfanta Maria". El a subliniat ca acum apar virozele de sezon, care produc infectii sinusale, rinoree (curge nasul), mucozitati purulente, stari subfebrile, o stare ge-nerala usor modificata, oboseala, care dureaza cateva zile, daca nu apar complicatii. Astfel de manifestari se trateaza cu antitermice, dezinfectante rinofaringiene, hidratare si izolarea celui suferind 2-3 zile. Aceasta izolare este recomandata pentru a nu duce la complicatii, mai ales la copii si la persoanele in varsta, dar si la persoanele mai debile, cu un sistem imunitar mai fragil. Pe de alta parte, izolarea este recomandata pentru a evita contagiozitatea mai ales la gradinita, scoala, aglo-merari profesionale. Prof. dr. Sarafoleanu a spus ca o viroza banala, fara complicatii, se vindeca in 7-8 zile. In ultimul timp, din cauza poluarii excesive din Bucuresti, se observa la varstele prescolare foarte multe complicatii infectioase ale virozelor - faringo-amigdalite, sinuzite, otite, traheobronsite, a amintit prof. dr. Sarafoleanu. Cand apar astfel de complicatii, starea generala se agraveaza, febra creste si apar dureri de cap si mucozitati purulente, dureri de gat si depozite purulente pe amigdale si caile faringiene. In aceste situatii, pacientul trebuie sa se adreseze medicului. Gripa produce tempe-raturi mari, 39-40 de grade, dureri de cap intense, stare generala proasta, transpiratii si poate da complicatii cum ar fi meningo-encefalite. In tara noastra, gripa apare, in mod obisnuit, in lunile ianuarie-februarie. Profilaxia consta in vaccinarea populatiei in functie de tipul de virus care declanseaza gripa. Indicatia de vaccin este, in primul rand, pentru varstele extreme, marile colecti-vitati, personalul medical, a spus prof. dr. Dorin Sarafoleanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.