Desi comunitatea internationala si Republica Moldova au anuntat, categoric, ca nu au de gand sa recunoasca rezultatele scrutinului de duminica din Transnistria, autoritatile de la Tiraspol s-au ambitionat in organizarea alegerilor prezidentiale prin
Desi comunitatea internationala si Republica Moldova au anuntat, categoric, ca nu au de gand sa recunoasca rezultatele scrutinului de duminica din Transnistria, autoritatile de la Tiraspol s-au ambitionat in organizarea alegerilor prezidentiale prin care se asteapta ca actualul lider al regiunii separatiste, Igor Smirnov, sa castige un nou mandat. Singura care, probabil, va recunoaste rezultatele acestui scrutin controversat si pur formal va fi Rusia. La 1500 km de Transnistria, in inima Caucazului, armeni filo-rusi din enclava Nagorno-Karabah de pe teritoriul Azerbaidjanului, au organizat si ei ieri, la 15 ani de la proclamarea autonomiei, un referendum constitutional, condamnat de autoritatile de la Baku si nerecunoscut pe plan extern. Recunoasterea de catre Rusia a "statalitatii" celor doua regiuni separatiste va crea o noua provocare geopolitica la adresa NATO, SUA si UE.
Cu o campanie care a stat sub semnul neregulilor, alegerile prezidentiale din regiunea transnistreana a Republicii Moldova au demarat ieri dimineata in aceesi nota, circa 400.000 de alegatori din regiunea separatista fiind asteptati la urne. Daca Occidentul a refuzat sa trimita observatori, parlamentarii rusi, cativa ucraineni, precum si politicieni din cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, s-au grabit sa faca acest lucru.
Dupa cum informau agentiile de presa de la Chisinau, preluate de Rompres, "s-a constatat ca membrii Comisiei Electorale locale din Transnistria au confundat imaginea <<presedintelui>> in exercitiu al regiunii cu simbolurile traditionale ale regiunii transnistrene. Conform sursei citate, portretele expuse ale lui Igor Smirnov chiar in ziua scrutinului pot fi considerate drept propaganda ilegala. Agentia rusa "Novii Reghion" a comunicat ca, in timpul "scrutinului", au parvenit informatii potrivit carora in cabinele de vot se pot gasi stilouri cu asa-numita "cerneala simpatica", ce dispare dupa un timp. La ora 15.00 rata de participare la vot era de 40%, cifra contestata de observatorii independenti. Presedintele Comitetului Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova, Stefan Uritu, a opinat ca, "si de aceasta data, oamenii au fost fortati de catre diferiti agenti ai MGB-ului transnistrean si de anumiti <<polittehnologi>> rusi sa mearga la vot". Claus Neukirch, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Moldova, a taxat drept "regretabil" faptul ca rezultatul <<alegerilor>> din regiunea transnistreana este deja cunoscut".
Avertismentul lui Smirnov
Ca si la scrutinurile din 1996 si 2001 din autoproclamata regiune transnistreana favoritul cursei, in care, de forma, s-au inscris si alti trei candidati, este actualul lider, Igor Smirnov. Acesta se afla la putere din 1990, de la desprinderea de Republica Moldova, si, dupa cum a avertizat recent, nici nu are de gand sa renunte prea curand, mai exact pana cand Transnistria nu va fi recunoscuta pe plan international. Reuters noteaza ca "barbosul Smirnov", fost director de fabrica, respinge orice fel de compromis cu Chisinaul pe marginea pretinsei independente pe care o reclama regimul de la Tiraspol si militeaza pentru alipirea de Rusia, putere care isi mentine si acum trupele in aceasta regiune, sfidand acordul semnat la summitul OSCE de la Istanbul, in 1999, care prevedea retragerea completa a militarilor in termen de trei ani. Transnistria, Nagorno-Karabah, dar si regiunile separatiste pro-ruse Abhazia si Osetia de Sud de pe teritoriul Georgiei urmaresc cu deosebit interes evolutia statutului provinciei Kosovo, asteptand crearea unui precedent pentru a solicita si ele independenta completa, notau ieri agentiile de presa, comentand cele doua scrutinuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.