PD impinge PNL in afara Aliantei, transmitind platformistilor lui Stolojan un mesaj clar de simpatie si deschidere pentru colaborare.

Desi organizat doar pentru alegerea a noua secretari executivi ai partidului, Consiliul National de Conducere al PD, desfasurat simbata la Palatul Parlamentului, a fost gindit pentru un cu totul alt scop. Acela de a consfinti noua linie a partidului in relatiile cu PNL. Mai exact, prin vocea lui Emil Boc, PD se declara deja fatis drept viitor partener al PLD, anuntatul partid al platformistilor lui Theodor Stolojan, in detrimentul PNL. In schimb, liberalilor li s-a facut un adevarat rechizitoriu, totul pe fondul unei noi serii de incantatii la adresa presedintelui Traian Basescu

„Traian Boc" devine marca inregistrata

Imaginea de PR politic prin invocarea insistenta a numelui lui Traian Basescu a razbatut inca din primele momente ale sedintei, cind secretarul general al PD, Vasile Blaga, l-a invitat la tribuna pe Emil Boc. „Dau cuvintul presedintelui PD, domnul Traian Boc", a anuntat Blaga, repetind intentionat greseala facuta cu citeva saptamini in urma la o sedinta a organizatiei Galati, de vicepresedintele Anca Boagiu. Daca atunci parea o greseala, acum, mixajul intre numele ultimilor doi presedinti ai PD, venind chiar din partea rigurosului Vasile Blaga, arata ca o miscare precisa de PR politic. „Un partid trebuie sa fie mindru de originile pe care le are", a venit raspunsul la „greseala" secretarului general al PD. In plus, de la discursul lui Boc pina la cel al ultimului vorbitor, numele sefului statului a revenit obsesiv.

Prietenul PLD

Viitoarea formatiune politica anuntata recent de grupul Stolojan-Stoica a beneficiat si ea de cele mai bune aprecieri. Mai mult, pentru PD, disidenta platformistilor deja nu mai reprezinta „o problema interna a PNL", cum afirmau liderii partidului pina de curind, ci una a Aliantei, pe care „PD nu o poate ignora". „PD nu poate trece cu vederea forta parlamentara a partidului ce se creeaza, in contextul in care Alianta D.A. nu se poate sprijini pe o majoritate parlamentara pentru indeplinirea angajamentelor pentru care a jurat in fata romanilor. Noua formatiune dispune de 30 de parlamentari. Din aceasta perspectiva, PD este deschis si va colabora cu Partidul Liberal Democrat", i-a asigurat Boc pe colegii sai. In plus, in timp ce liderul PD anunta ca nu s-a luat o hotarire cu privire la candidatura pe liste comune cu PNL pentru Parlamentul European, neoficial, liderii PD acreditau ideea unei candidaturi comune cu cei de la PLD in cazul in care acestia vor reusi sa isi inscrie partidul in timp util. Se vorbea si despre o intilnire, saptamina viitoare, intre liderii PD si cei ai platformistilor.

Liberalii „vor plati scump"

In contrapartida, liderul PD i-a atacat pe liberali pe motiv ca ii „ignora" pe „partenerii de la PLD". „Numai o forta politica iresponsabila ar ignora reactia electoratului sau si acea forta iresponsabila nu este si nu va fi PD. Cine ignora acest lucru va plati scump!", a exclamat Boc cu trimitere directa la PNL. „Partenerii nostri liberali ne-au cerut sa ne delimitam de presedinte, ne-au ironizat, ne-au atacat deschis, ne-au lovit mirsav, au preferat adesea sprijinul altora celui pe care PD il oferea neconditionat. Am preferat de multe ori sa tacem si sa rabdam, desi ne-a fost greu", a aratat Boc.

Tariceanu: "Un gest inamical al PD" Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a calificat drept un „gest inamical" initiativa PD de a colabora cu PLD pentru sustinerea proiectelor de lege ale Aliantei D.A. Tariceanu a aratat ca initiativa democratilor denota dorinta „de a juca pe mai multe planuri", iar cei care infiinteaza PLD sint incurajati astfel in demersul lor de catre PD. Totusi, premierul a aratat ca atit timp cit prevederile protocolului Aliantei nu sint incalcate, acesta nu poate fi denuntat.

La rindul lui, vicepresedintele PNL, senatorul Puiu Hasotti, a declarat, simbata, ca anuntul unei colaborari PD-PLD, facut de Emil Boc, nu reprezinta „nici o surpriza", mentionind ca „tradarea este principala vocatie politica a PD". „Cu siguranta vor colabora, de vreme ce formatiunea in devenire a lui Stolojan este creatia politica a PD", a conchis Hasotti. (L.G.)

Udrea, aleasa din primul tur Impartirea pe regiuni a celor 9 posturi de secretar executiv din conducerea PD a fost respectata de cei peste 700 de delegati prezenti la Consiliul National al PD de simbata. Cum era de asteptat, Elena Udrea a fost aleasa din primul tur pe unul dintre cele doua locuri repartizate Bucurestiului. Pe celalalt loc insa, de-abia in turul doi, a fost ales deputatul Costica Canacheu. Tot din primul tur au fost ocupate si cele trei locuri desemnate Moldovei, fiind alesi senatorul de Iasi Dan Cirlan, secretarul de stat in MAI Mircea Toader si deputatul de Neamt Marius Rogin. Singurul loc alocat Ardealului a fost ocupat de primarul orasului Tirgu-Mures, Dorin Florea. Cele trei locuri ce reveneau Olteniei si Munteniei au fost ocupate doar din al doilea tur, insa nu a iesit nici un oltean. Au fost alesi Corin Lunganu de la Teleorman, Catalin Marinescu de la Ialomita si Dumitru Moinescu de la Constanta.